Foxconn търси купувач на скъп завод в Китай

Търговската война мeжду САЩ и Китай постави Foxconn в деликатна ситуация (снимка: Foxconn)

Тайванският производител на електроника Foxconn проучва възможността за продажба на все още незавършен завод за дисплеи в Китай на стойност 8,8 милиарда долара, на фона на засилващата се търговска война между САЩ и Китай,  предаде Ройтерс.

Компанията води преговори с банки за намиране на купувач на фабриката за течнокристални дисплеи (LCD), която се строи в момента в южния китайски град Гуанджоу, според двама източници, запознати с въпроса.

Опитът за продажба на предприятието идва в деликатен момент за Foxconn. Тайванският гигант има големи инвестиции в Китай и списък от американски клиенти, който включва Apple, така че е принуден да прави сложни маневри на фона на продължителната търговска война между Вашингтон и Пекин.

Разговорите на Foxconn с потенциални купувачи все още са в начален етап и не е ясна цената на т.нар. Gen-10.5 предприятие, специализирано в LCD панелите с голям размер. Според източниците, това не е лесна продажба и може да отнеме известно време.

Foxconn, от своя страна, не реагира на слухове или спекулации на пазара, казват анонимни източници от компанията в изявление пред Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп рязко повиши залозите в търговската война с Китай и разтърси световните финансови пазари, като обеща в четвъртък да наложи 10% мито за китайски внос на стойност 300 милиарда долара, считано от 1 септември.

Коментар