Защо няма смисъл от 5G смартфон в момента

Ако купувате нов смартфон тази година, все още не е нужно да мислите за 5G (снимка: CCO Public Domain)

Всички говорят за 5G, новите и по-бързи безжични мрежи, които водещите телекоми в света започват да активират, най-вече в САЩ и Азия. Но ако купувате нов телефон, все още не е нужно да мислите за 5G. Да, 5G е важна технология, но можете да я пренебрегнете напълно към момента.

Несъмнено, 5G ще бъде страхотна услуга. Ще ни даде по-голяма скорост на данните, което означава, че ще можем да теглим филми с висока резолюция само за секунди, вместо за минути. Видео чатове с висока резолюция също ще работят навсякъде.

5G също така ще ни помогне за сбъдване на идеята за умни градове. Самоуправляващите се автомобили, например, ще узнават дали има пътен инцидент и ще забиват спирачки, ако някой минава на червено.

Мобилната технология от пето поколение ще промени начина, по който получаваме телевизия и интернет у дома, и ще докосне почти всяка индустрия. Истинските предимства на 5G вероятно ще останат скрити, докато не бъдат напълно внедрени новите мрежи и разработчиците не покажат какво можем да правим на нашите телефони и други джаджи с по-бързите скорости.

Но 5G няма да стане широко разпространена технология скоро – в близките 1-2 години. В момента телекомите имат само малки островчета с 5G мрежи, които не правят нищо друго, освен да обещават по-бързи скорости на данните, когато сте „в правилната зона”. И само няколко производители на телефони – Samsung е най-големият – днес продават 5G телефони.

Има и друга тенденция, която може да повлияе на разпространението на 5G телефоните. Хората запазват по-дълго наличните си устройства, отколкото преди – така например, смяната на iPhone с нов се случва веднъж на четири години, според анализатор от Bernstein. Така че, ако задържите настоящия си телефон няколко години, ще надградите до 5G, когато технологията е проникнала по-широко.

Все пак, въпреки ограниченото покритие, маркетингът на телекомите и производители на телефони за новите 5G мрежи ще бъде силен, защото те винаги искат клиените им да се обновят сега вместо по-късно. Очаква се Apple да пусне 5G версия на iPhone през 2020 г., което може да доведе до много ъпгрейди, дори да не е необходимо.

Имайте предвид, че ще спестите пари, като пропуснете 5G в момента. Например, 5G телефонът на Samsung, Galaxy S10 5G+, струва 1300 долара в САЩ, което е огромна премия над цената, която бихте платили за „обикновените” 799-доларови Galaxy S10+. Определено 5G услугата днес не струва премия от 500 долара.

Ако си купите нов смартфон тази година – без 5G, ще бъдете напълно добре през следващите няколко години. А когато сте готови за надграждане, ще намерите по-достъпни 5G телефони във всички ценови диапазони.

Коментари по темата: „Защо няма смисъл от 5G смартфон в момента”

добавете коментар...

  1. Той

    За много простаци е жизнено важно да си проверяват фесбоклука през 5G-мрежа или да пускат чалга от ютубата в автобус или на обществено място пак с голяма скорост по 5G. Хирургическите операции и прегледи отдалече по 5G са последната грижа за пейзаните в държавата.

  2. Anonymous

    Ех, Руси, заглавието е “Защо няма смисъл от 5G смартфон *в момента*”, не по принцип.

  3. Руси

    Така се говореше/пишеше и за 3G, и за 4G. Т.е. всяко нещо с времето си. Когато-тогава.

Коментар