Антидронове: пазар с огромен потенциал

Очаква се глобалният пазар на средствата за борба с дронове да достигне 4,5 милиарда щатски долара до 2026 г. (снимка: CCO Public Domain)

Непредвидимите потенциални действия на дроновете се оказаха в ядрото на цяла нова индустрия, която обещава да отклонява, сваля, заблуждава или отвлича досадните летящи машинки, когато са нежелани на дадена територия. Антидрон технологиите са бързо растящ пазар, който ще достигне стойност от 4,5 милиарда долара през 2026 г.

През последните години дроновете станаха евтини и лесни за управление. Станаха масови. Сега те са начело на списъка с желания за Коледа или за рождения ден на много младежи, а волните и неволни пакости, които вече са факт по цял свят, провокираха множество ответни реакции на всякакви нива.

Правителствени агенции, летища, спортни центрове и затвори въведоха забрани за използване на дронове заради опасностите, породени от появата на дрон на територията на подобни съоръжения. Вече има множество случаи на спиране на работата на летища заради навлизане на дронове, както и доставки на нелегални субстанции и вещи в затвори.

Кражбите на вещи чрез дронове се обсъждат отдавна, да не говорим за неприязънта, която поражда обикновеното „надничане” на дрон в личното пространство на човека дори само с цел забавление.

Взаимно пораждане

Отговорът на подобно технологично развитие не може да закъснее и ето, че вече има десетки компании, които произвеждат средства срещу дронове. Някои от тях смущават радиосигналите за управление на летящите машинки. Други ги залавят посредством хвърляне на мрежа. Трети ги застрелват. Изобретателността на антидрон създателите е безгранична.

Доколко въпросните техники са ефективни – може и да се спори. Според някои специалисти, не всички антидрон техники са ефективни. Някои работят недобре, други – изобщо не работят. Някои пък работят добре, но ефектът от тях е ужасяващ и е по-добре да не се прилага. Например, смущаването на сигналите за управление на дрон може да доведе дотам, че атакуваният БЛА да падне насред някой стадион – нещо, което никой не желае всъщност.

Така или иначе развитието на антидрон техниката поражда на свой ред нова технологична надпревара – за защита на самите дронове от антидрон оръжията. Например, хвърлянето на мрежа върху дрон може да бъде „обезвредено” чрез монтиране на клетка, която да защити витлата на дрона.

Пазар за милиарди

Очаква се глобалният пазар на средствата за борба с дроновете да достигне 4,5 милиарда щатски долара до 2026 г. Той ще нараства „здравословно” с по 29,9% средногодишно в периода от 2019 г. до 2026 г. Това поне сочи доклад на щатската Grand View Research Inc.

Причини за растежа на пазара, според анализаторите, са нарастващите опасения от потенциалните заплахи за сигурността, в резултат на нерегламентирани действия на БЛА както в гражданския, така и във военния сектор. Увеличаването на броя на инцидентите се съчетава с опасенията от терористични нападения.

Друг анализатори – от Markets&Markets – предвиждат пазарът на антидрон системи да расте с по 28,8% средногодишно до 2024 г. По това време нетната стойност на сегмент ще е около 2,27 млрд. долара, смятат пазарните наблюдатели. Те разделят средствата за борба с дронове на три групи от гледна точка на използваната технология – лазерни, кинетични и електронни. Към момента, според Markets&Markets, пазарът на антидрон системи се оценява на 499 милиона долара.

Вирус-антивирус

Развитието на пазара на дронове и на антидрон системи върви паралелно и, според някои специалисти, това не е случайно. Двете ниши са подобни на двете страни на една и съща монета и ръстът им се „подклажда” целенасочено.

Ситуацията наподобява дългогодишното развитие на компютърните вируси и пазара на антивирусни програми, постоянно еволюиращ през последните над 20 години – в който опасност и защита се развиват дотолкова добре, че немалко хора предполагат наличието на тясна връзка между създателите на антивирусен софтуер и появата на нови „породи” виртуални зарази.

Коментар