IBM подменя възрастните служители, за да е „готина”

Иновативни и възприемчиви към технологиите, милениалите формират новото лице на IBM – на модерна и готина компания (снимка: CCO Public Domain)

През последните няколко години IBM е уволнила приблизително 100 000 служители във всички свои офиси по света. Една от основните причини за масовите съкращения е желанието на компанията да стане по-привлекателна за „милениалите” (хората, родени след 1981 г., известни още като „поколение Y”) и да бъде готина и модерна като Google или Amazon.

Сред уволнените от IBM попадат хора от всички възрасти, включително тези от по-старото поколение, отбелязва Блумбърг в репортаж по темата. Последствие от глобалното намаляване на персонала са многобройните искове от бивши служители, които обвиняват компанията във възрастова дискриминация. Подадени са колективни искове срещу IBM в Манхатън, както и индивидуални граждански искове в Пенсилвания и Тексас.

За стремежа на IBM да привлече вниманието на хората от поколение Y разказва бившият вицепрезидент по въпросите на персонала Алън Уайлд, който работи в компанията осем години и напуска поста си през октомври 2018 г. В своите свидетелски показания по едно от граждански дела от уволнен възрастен служител Уайлд казва, че през последните няколко години IBM е освободила от 50 до 100 хиляди души.

IBM се сблъсква с факта, че интересът на младите професионалисти към компанията е доста нисък. Според бившия вицепрезидент, за да им покаже, че изобщо не е „старомодна консервативна организация”, а „готина и модерна като Amazon или Google”, ръководството на IBM прибягва до уволнение на повечето си „стари” служители.

Първите уволнения на възрастни работници започват през 2014 г. – IBM ги заменя с милениали, които според консултативния отдел на IBM „като цяло са много по-иновативни и възприемчиви към технологиите от бейби-бумърите” (хората, родени между 1946 и 1964).

Името „бейби-бумъри” се свързва с експлозивния ръст на раждаемостта в следвоенния период, състоящ се от две вълни – първата вълна е непосредствено след края на Втората световна война, а втората е през 60-те години на 20 век.

Поела курс към милениалите, IBM продължава да набира нови „по-млади” служители. Според Business Insider, компанията наема 50 000 нови служители годишно и харчи около 500 милиона долара за тяхното обучение. Освен това IBM получава над 8000 автобиографии и формуляри за кандидатстване за работа всеки ден.

Коментари по темата: „IBM подменя възрастните служители, за да е „готина””

добавете коментар...

  1. :)

    IBM и готина !?!?!?! Да бе, да!

Коментар