Пуснаха Windows в конзола на Linux система

Windows проработи в Linux конзола, скоро и с графика (снимка: CCO Public Domain)

В ядрото на Linux има механизъм Kexec (kernel execution), който позволява пускане на ново ядро. При този режим се заобикаля началният етап на зареждане на операционната система и фазата на инициализиране на физическите устройства, като така значително се ускорява процесът на презареждане.

Описаният механизъм обикновено се използва в Linux дистрибуции, но сега се наблюдава диверсификация на тази възможност. Разработчици от Google са успели да пуснат Windows с помощта на Kexec, използвайки Linux като начална система.

Реализацията е станала възможна след промени в UEFI  (унифициран разширяем интерфейс за фърмуер). В публикация по темата във Phoronix разработчиците уверяват, че Windows e пусната и работи, макар че е достъпна само от конзола. Специалистите обаче се надяват в бъдеще да изведат и графика.

Ентусиастите могат да очакват подобни експерименти вече не с UEFI, а със свободна алтернатива LinuxBoot. Тази технология може да намери приложение там, където са необходими бързо презареждане и отказоустойчиви системи.

Коментар