Galaxy S12 може да дойде с графика AMD Radeon

Samsung изглежда ще подсили смартфоните си с графични технологии на AMD (снимка: Samsung)

Samsung и AMD обявиха споразумение за интегриране на „персонализирана AMD Radeon графика в бъдещи SoCs за мобилни приложения”, т.е. в чипсетите за смартфони, но и двете компании останаха лаконични за това какво ще донесе партньорството на крайните потребители.

И докато някои анализатори предполагаха, че споразумението е поредна стъпка към подсилване на Samsung телефоните с AMD графика, потвърждението за това дойде по-рано тази седмица от конференция на корейската компания по повод финансовите резултати за второто тримесечие.

Според публикация на NotebookCheck, Samsung очаква първият телефон с AMD графика да излезе на пазара през 2021 г., а това може да е индикация за появата на Galaxy S12 – моделът, който ще прокара новата тенденция в смартфоните.

Подробности очевидно липсват, но самата Samsung подсказа, че сътрудничеството й с AMD ще даде първите си забележителни резултати след около две години.

„С това партньорство ще бъдем в състояние да се възползваме от GPU конкурентоспособността на AMD, за да подобрим ефективността не само на нашите мобилни SOC, но също така и в други приложения”, коментират от южнокорейската фирма.  „Очакваме GPU технологията да се възприеме от продукти, които ще излязат след две години”.

В момента смартфоните на Samsung използват ARM Mali и Adreno графики, в зависимост от процесора – флагманите се доставят с Exynos или Qualcomm чипове на различите пазари.

Дали AMD ще замени тези решения предстои да видим, но изглежда вероятен сценарият за интегриране на Radeon графика в геймърски смартфон на Samsung.

Коментар