Водещ телеком мамен от свои служители срещу подкупи

Измамници ощетявали оператора AT&T с около 5 милиона долара годишно (снимка: CCO Public Domain)

Служители на водещия американски телекомуникационен оператор AT&T са взимали подкупи, за да инсталират злонамерен софтуер в мрежата на компанията, съобщават различни източници.

34-годишният гражданин на Пакистан Мохамед Фахд е обвинен в даване на подкуп на стойност над 1 милион долара на служители на телекомуникационната компания, работещи в офиси и кол центрове в Сиатъл.

Заедно със своя съучастник, който в момента се смята за мъртъв, Фахд в продължение на няколко години подкупва служители на AT&T, за да инсталират злонамерен софтуер в мрежата на компанията, както и за отключване на смартфони, пише geekwire.com.

Според Министерството на правосъдието на САЩ, между 2012 и 2017 г. измамниците отключили повече от 2 милиона смартфона, които след това могли да се използват извън мрежата AT&T. Загубите на компанията възлизат на около 5 милиона долара годишно.

Злонамереният софтуер събирал поверителна информация и изпращал заявки за отключване на смартфони, използвайки идентификационните данни на съществуващи служители на компанията чрез отдалечен сървър.

Освен това Фахд се опитал да установи нови контакти чрез вече подкупените служители. Един от служителите на AT&T е получил подкупи на обща стойност 428 500 долара за пет години.

По искане на американските власти Фахд е арестуван през февруари 2018 г. в Хонконг. Миналата седмица той беше екстрадиран в Съединените щати и скоро ще се яви пред федералния съд в Сиатъл, където ще му бъде повдигнато обвинение по 14 пункта.

Пакистанският измамник вероятно ще бъде осъден на лишаване от свобода за впечатляващо дълъг срок.

Коментар