Майкрософт отвори център за иновации в ТУ-София

Център за иновации отвори врати днес в Технически университет – София. Той ще се използва за провеждане на лабораторни упражнения и обучения на студенти, както и за повишаване квалификацията на преподавателите.
Центърът е съвместен проект на Майкрософт и Технически университет. Инвестицията от страна на софтуерната компания и университет възлиза на над 25 000 лева. В центъра студентите ще могат да разработват проекти, базирани на новите платформи и технологии на Майкрософт.
Пред над 250 студенти бе обявен и стартът на глобалната програма Microsoft BizSpark за България. Целта й да подпомогне стартиращи технологични компании, осигурявайки им достъп до новите платформи и средства за разработка на Майкрософт.
Включването в програмата е безплатно, а членството в нея продължава три години. През този период компаниите, участващи в програмата, имат безплатен достъп до софтуерни решения и платформи, техническа поддръжка, публичност и осъществяване на контакт с потенциални партньори, клиенти и инвеститори.
При прекратяване на членството в програмата или след изтичане на тригодишния период компаниите заплащат само еднократна такса от 100 USD.
Партньори по програмата в България са Българска мрежа на бизнес ангелите, Джуниър Ачийвмънт България и Мартин Кулов (Kulov.net).
„Един от основните приоритети на компанията са дългосрочните инвестиции в образованието и екосистемата от софтуерни разработчици. Чрез откриването на Центъра за иновации и стартирането на Microsoft BizSpark в България ние подпомагаме младите хора в целия жизнен цикъл на тяхното развитие – от процеса им на обучение до професионалната им реализация и стартирането на собствен бизнес“, каза генералният директор на Майкрософт България Огнян Киряков.
Нанси Макълдауни, посланик на САЩ в България, сравни програмите на Майкрософт с  фондацията „Гейтс“, която се стреми да направи света едно по-добро място.

Коментар