Най-големият проблем на сгъваемия iPhone ще е… цената

Apple закъснява от своите конкуренти със сгъваем iPhone, но няма никакво съмнение, че Купертино ще се намеси на този пазар (снимка: Apple)

Сгъваемите телефони се очертават като следващото голямо нещо в мобилната индустрия и е нормално Apple да иска да бъде част от промяната, макар и с известно закъснение от основните си конкуренти.

Според анализатори от UBS, технологичният гигант от Купертино може да се присъедини към групата компании със сгъваеми телефони през следващите няколко години. Но плановете на Apple не са точно такива, каквито се очаква.

На първо място, стратегията на Apple за сгъваемо устройство ще започне с таблета iPad, който според UBS може да се появи на бял свят през 2020 г. Що се отнася до iPhone, неговата сгъваема версия е по-вероятно да пристигне през 2021 г., една година след като Apple добави 5G към смартфона си.

Междувременно, компанията от Купертино се опитва да се справи с очертаващата се висока цена на сгъваемите телефони. Очаква се сгъваемият айфон да е по-скъп от неговите съперници и това може да бъде основен проблем за първото поколение „Foldable iPhone”.

Galaxy Fold на Samsung, например, достига цена от 2000 долара. Сгъваемият iPhone би трябвало да надхърли този ценови праг и ще се продава доста трудно.

„Цената си остава ключовото препятствие в съзнанието на повечето потребители, докато приемливото средно увеличение спрямо редовите смартфони е 400-500 долара”, казват UBS анализатори.

Предполага се, че индустрията ще трябва да работи за допълнително намаляване на разходите за сгъваеми мобилни устройства, за да ги наложи като нова категория продукти на пазара.

Коментар