Разследват Apple за нелоялна конкуренция в Русия

Властите в Русия разследват поведението на Apple по искане на Лаборатория Касперски
(снимка: CCO Public Domain)

Apple е в процес на разследване в Русия след оплакване от компанията за киберсигурност Лаборатория Касперски, че ИТ гигантът злоупотребява с доминиращата си пазарна позиция, съобщи Ройтерс, позовавайки се на антимонополния орган в страната.

Федералната антимонополна служба (ФАС) проучва защо операционната система на Apple отхвърля новата версия на приложението за родителски контрол Safe Kids на Лаборатория Касперски, в резултат на което то търпи значителна загуба на функционалност.

Същевременно Apple е пуснала версия 12 на собственото си приложение за родителски контрол, Screen Time, което има подобни функции с тези на програмата на Касперски. Приложенията за родителски контрол позволяват на родителите да контролират използването на телефоните и таблетите от децата си.

Apple припомня, че наскоро е премахнала няколко приложения за родителски контрол от своя App Store, тъй като „излагат на риск поверителността и сигурността на потребителите”. Част от тези приложения използват „силно инвазивна” технология, наречена Mobile Device Management (MDM), което е в нарушение на правилата на App Store.

Касперски, от своя страна, коментира, че указанията на Apple за App Store позволяват ограничена употреба на MDM, но не е ясно как да се получи разрешение от Apple за това. От компанията казват още, че изискванията на Apple намаляват конкурентоспособността на външните разработчици, или т.нар. „трети страни”.

Коментар