Фондация на Бил Гейтс привлече изтъкнат медик от Apple

Бил Гейтс ще развива здравните си проекти заедно с д-р Андрю Тристър, привлечен от Apple Health (снимка: Gatestnotes.com)

Д-р Андрю Тристър, водещ изследовател в подразделението Apple Health, се присъедини към Фондацията Бил и Мелинда Гейтс, където ще участва в първа по рода си инвестиция в дигитални здравни начинания с глобално въздействие, съобщи CNBC.

Тристър беше сред първите служители, наети в здравния екип на Apple, заедно с известния медицински изследовател Стивън Фрийд. Той стана част от компанията през 2016 г., поемайки роля в специални проекти, малко след като Apple пусна своя смарт часовник и преди да обяви плановете си за настъпление в медицината.

Преди да се присъедини към Apple, Тристър работи като клиничен изследовател в сиатълския Фред Хатчинсън Център за изследване на рака, като старши лекар в Sage Bionetworks – организация с нестопанска цел, специализирана в ангажиране на пациенти в медицински изследвания, и като радиационен онколог в Университета на Вашингтон.

Здравните технологии вече са основен фокус за Apple. Главният изпълнителен директор Тим Кук прогнозира, че здравето ще стане „най-големият принос на Apple за човечеството”. Но здравната група на компанията загуби ключови таланти през последните години.

Един от проектите на Тристър, докато беше в Apple, излезе на бял свят съвсем наскоро – това е изследване дали потребителските джаджи като смарт часовници и проследяващи съня устройства могат да бъдат използвани за откриване на ранни признаци на деменция.

В новата си роля на заместник-директор по иновациите в дигитално здраве във фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Тристър ще работи с предприемачи в тази сфера, които искат да пренесат технологиите си от САЩ в развиващия се свят, където все повече хора имат достъп до смартфони.

Най-общо казано, областите на интерес за Тристър включват смартфон приложения за виртуални консултации, майчино здраве, нови преносими и евтини диагностични инструменти, изкуствен интелект и технологии за здравните работници. И комерсиални, и нестопанските организации потенциално биха се вписали като потребители на подобни технологии.

„Искаме да помогнем както на потребителите, така и на здравните работници в световен мащаб, тъй като виждаме, че смартфоните играят все по-важна роля”, казва д-р Тристър.

Той не потвърди дали в новата си роля ще продължи изследването върху мониторинга на деменцията с помощта на смартфони, но каза, че остава заинтересован от по-нататъшния изследвания в тази област.

Бил Гейтс, от своя страна, е заинтересован от изследванията за лечение на Алцхаймер и се присъедини към коалиция от други технологични милиардери, за да финансира разработката на тест на достъпни цени.

Коментар