Съвети за предпазване от заплахите в кибер пространството

В днешно време компютрите са жизненоважни за успеха на вашия бизнес. Затова направете всичко необходимо, за да предпазите компютъра си от заплахите, които постоянно присъстват в кибер-пространството.
·              Основен начин за защита е надежден антивирусен софтуер, който притежава механизъм за проследяване и е препоръчан от уважавани и независими тестващи организации на антивирусен софтуер.
·              Този софтуер трябва да бъде подкрепен и от надежден firewall, като се използват същите критерии при избора му. Запомнете, че някои операционни системи се пускат на пазара с firewall, който филтрира само входящия трафик. Препоръчително е да се използва такъв, който може да контролира както входящия, така и изходящия интернет трафик.
·              Много вируси се разпространяват чрез съобщения по електронната поща. Затова никога не отваряйте съобщение, идващо от подозрителен или ненадежден източник, или приложение с подозрително или неочаквано заглавие. И ако все пак искате да ги отворите, можете първо да ги запишете на хард диска и да ги сканирате с актуализиран антивирусен софтуер.
·              Винаги изтривайте верижните или нежеланите съобщения. Не ги препращайте и не им отговаряйте. Този вид поща идва под категорията СПАМ, която е нежелана и претоварва интернет трафика. Анти-спам модулът, включен във вашия защитен софтуер, ще улесни работата ви като филтрира входящите съобщения.
·              Избягвайте да инсталирате услуги и приложения, които не са ви нужни за ежедневната работа. Това може да включва обмен и споделяне (sharing) на файлове, дистанционни десктоп сървъри и т.н. Запомнете! Подобни програми са потенциално опасни и не е препоръчително да се инсталират освен ако не са абсолютно необходими.
·              Обновявайте софтуера и приложенията си възможно най-често, защото неуспешното им „закърпване” често може да ги остави уязвими за заплахите, за които вече има мерки. Някои операционни системи и приложения могат да бъдат настроени да се обновяват автоматично. Ако имате такава система, възползвайте се максимално от нея.
·              Никога не копирайте файл, ако не познавате или не се доверявате на източника му. Във всеки случай непременно проверете произхода на файловете, които сваляте. Уверете се, че антивирусна програма вече е сканирала тези файлове.
·              Изключително важно е да правите редовно копия (backups) на важните файлове и да ги записвате на външен носител (като CD или DVD). Съхранявайте вашия архив на място, различно от това, на което е компютърът ви.
·              Предпазете компютъра си от нови вируси като използвате защитен софтуер, който осигурява предварителното им разкриване. Това означава, че дори вирусът да е бил пуснат скоро и няма сигнатура за това, той ще бъде превантивно засечен чрез анализиране на поведението му.

по темата: „Съвети за предпазване от заплахите в кибер пространството”

добавете коментар...

  1. editor

    Когато веднъж добавите даден адрес като спам, няма значение какво съдържа самото писмо дали е картинка или текст. За напред писмата от този адрес ще отиват към специална папка. Най важното, ако някое писмо ви струва подозрително не го отваряйте, защото шанса след това да се напълни пощата ви с нежелани писма е много голям.

  2. Dodo

    Смап филтърът е нещо много важно, но дали ще е ефикасен, защото спамът вече е само картинки – как ще се фиртрира тогава?

  3. KK

    mnogo IT experti se navudiha be bratko…..instaliraite si Linux i zabravete za virusite

Коментар