ИТ ветеран лансира Linux суперкомпютри

Клъстерна Linux технология с много ниска консумация ще представи на изложение за суперкомпютри компанията от Масачузетс SiCortex. Неин шеф е легендарният ИТ специалист и бизнесмен Боб Меткалф. Новият подход ще бъде демонстриран на шоуто Supercomputing 2006 в Тампа, Флорида.
Технологията на SiCortex предлага решение на проблема с голямото отделяне на топлина от високопроизводителните суперкомпютри, което води до намаляване на надеждността и производителността. Системите на Боб Меткалф намаляват значително топлината, генерирана от 64-битовите процесори, и са на път да направят много по-достъпна терафлоп производителността.   
Компанията успя да привлече тези дни $42 милиона инвестиции за маркетинг и по-нататъшна разработка на новите системи. С $21 милиона влиза в играта CTTV Investments, която е част от Chevron Technology Ventures. Сред другите рискови предприемачи, които ще налеят пари в SiCortex, са Polaris Venture Partners, Flagship Ventures, JK&B Capital и Prism Venture Partners.
Клъстерните Linux системи са насочени към петролната и газовата индустрии, които са едни от първите потребители на високопроизводителни компютри. Новата технология ще им предложи решение на проблеми, свързани с топлината и мощността, които са ограничили възможностите за увеличаване на производителността на техните системи.

Коментар