И лаптопите на Hitachi засегнати от лоши батерии

Японската компания Hitachi стана поредният производител на лаптопи, който е засегнат от проблема с дефектните батерии. В края на миналата седмица от Hitachi обявиха, че оттеглят от пазара 16 000 литиево-йонни батерии от лоша серия на Sony.
С проблема вече се сблъскаха повечето от основните играчи в сектора, вкл. Dell, Fujitsu, IBM, Lenovo, Apple и Toshiba. Опасните батерии могат в някои случаи да прегреят и да предизвикат пожар.
Добрата новина в случая с Hitachi, е че броят на подлежащите на замяна батерии е сравнително малък. Освен това проблемът касае преди всичко лаптопи, продадени в Япония.
Значително по-тежки са последиците за другите производители. Dell например обяви подмяна на около 4,2 милиона батерии, а Toshiba ще замени 340 хиляди опасни батерии.
Sony, чиито продукти са виновни за пандемията, пък съобщи наскоро, че предприема глобална инициатива за подмяна на дефектните батерии. Обяснението на компанията е, че микроскопични частици в батериите могат да влязат в контакт с други части от лаптопа и в резултат на късото съединение да предизвикат пожар.

Коментар