Мобилните телефони ще формират глобална мрежа от сензори

Мобилният телефон да стане интегрална част от Интернет, каквато е уеб сайтът в момента. Това е желанието на финландския технологичен новатор и лидер в мобилните комуникации Nokia.

В близко бъдеще хората ще могат да използват разнообразните мобилни устройства като прозорци към света на своите приятели и колеги в работата. Милиони хендсети ще се включват от всички точки на света към глобалната мрежа подобно на сензори, които генерират информация в уеб, визира развитието на технологията Nokia.

Голямата идея на компанията е да създаде сензорна мрежа. Един обикновен телефон с камера, например, ще предава данни за местоположението на своя притежател чрез GPS или клетъчни сигнали. Или пък чрез MMS ще изпраща картина за времето от мястото, където се намира абонатът.

Nokia вижда бъдещите мобилни телефони като двупосочни устройства, които са част от уеб. Всяко от тях ще има собствен адрес (URL) или идентификатор и ще може да се контролира през Интернет.

Такъв мобилен апарат-сензор ще даде на хората изобилие от информация. А интелигентността на мобилните мрежи ще се разпростре и към тяхната периферия. Устройството ще стане и клиент, и сървър, обясняват от Nokia.

За да се реализира на практика подобна визия, ще са необходими уеб-базирани потребителски интерфейси, които да се възползват от предимствата на телефоните-сензори. Новият интерфейс ще позволи на потребителите да контактуват и изискват сензорни данни от устройствата на своите приятели – например какво е времето там, където са в момента.

Nokia работи също и върху други интересни приложения, свързани с телефоните-сензори. Едно от тях са контекстните тапети (wallpapers), които се променят в зависимост от това къде се намира потребителят или с кого е в момента.

Финландската компания вече създаде сензорно приложение, което добавя данни към снимките от мобилния апарат, като например къде е направена снимката и на кого е изпратена.

Интегрирането на мобилните телефони в Интернет ще породи два ефекта, според Nokia. Първо, ще ревизира мобилните услуги, предлагащи съдържание. И второ, не толкова позитивно, ще задръсти мрежовите ресурси, тъй като устройствата ще споделят все повече и повече информация. 

Коментар