Хора обработвали гласовите разговори в Messenger

Хора помагат на изкуствения интелект на месинджърите да стане по-умен (снимка: CCO Public Domain)

Социалната мрежа Facebook наемала хора да слушат и транскрибират избрани гласови разговори, провеждани в чат платформата Messenger, съобщи Блубмърг. Изпълнителите обработвали чатовете в опит да подобрят изкуствения интелект на месинджъра.

Акциите на Facebook се понижиха леко след публикацията вчера, но все пак отбелязаха 1% ръст за деня. „Подобно на Apple и Google, ние спряхме човешкия преглед на аудио преди повече от седмица”, заяви говорител на Facebook пред CNBC.

Други компании правеха или правят същото, за да подобрят разпознаването на глас в продукти като Alexa, Assistant и Siri. Но наскоро Apple спря програма, която позволява на служителите да слушат малък процент от гласови заявки към Siri, които иначе се обработват директно на устройството.

Google също прекрати подобна дейност в Европа, където, както и в САЩ, заявките към Assistant се изпращат в облака за обработка. Amazon пък наскоро пусна инструменти, които позволяват на потребителите на Alexa да се откажат от анализирането на гласа им от хора.

Facebook обаче няма публичен гласов асистент като Alexa или Siri, което прави компанията по-малко уязвима. Социалната мрежа обаче работи по създаване на такъв продукт от 2018 г. насам.

Коментар