Apache Foundation има отворен код за 20 милиарда долара

Над 350 проекта с отворен код са разработени от общността на Apache Software Foundation (снимка: CCO Public Domain)

Нестопанската организация Apache Software Foundation, считана за най-голямата общност за разработка на софтуер с отворен код, публикува доклад за работата си през фискалната 2019 година, който разкрива интересни подробности за дейността на фондацията.

За 12-месечен период Apache Foundation е получила $585 хил. от спонсори. Организацията разполага с 10 платинени спонсора, 9 златни, 11 сребърни и 25 бронзови, както и с 24 спонсора на целеви проекти и 766 индивидуални участници. Репозиториите на Apache Foundation съдържат над 190 милиона реда код.

От основаването на фондацията преди 20 години броят на проектите, разработени от нейната общност, надхвърля 350 (от които 52 са в инкубатора). Те са в области като машинно обучение, големи данни, управление на „сглобяването” на софтуер, облачни системи, управление на съдържанието, DevOps, Интернет на нещата, разработване на мобилни приложения, сървърни системи и уеб „фреймуъркове”.

Общата стойност на всички проекти на Apache Foundation се оценява на $20 млрд. Петте най-популярни проекта включват Hadoop, Kafka, Lucene, POI и ZooKeeper. Петте най-големи репозитории по брой редове с код са: NetBeans, OpenOffice, Flex, Mynewt и Trafodion.

Според публикуваната статистика, уебсайтът на организацията има около 35 милиона преглеждания седмично. Разработката на проекти се наблюдава от над 7 хиляди участници.

Не всички проекти обаче са популярни и имат широка подкрепа от общността. Разработчиците дори се шегуват, че проектите, които нямат късмет, се озовават във Apache Foundtion в края на живота си и умират там. Например, OpenOffice отдавна не е нито жив, нито мъртъв – неговият наследник LibreOffice се развива много по-активно.

Коментар