Подправени Xeon E5 процесори се появиха в Amazon

Фалшифицирането на процесор не е трудна задача днес (на снимката: истински Intel Xeon E5)

Фалшиви или по-скоро подправени процесори се появяват на пазара редовно. През март тази година се разчу за невалидни чипове Intel Core Coffee Lake Refresh. Сега сайтът ServeTheHome съобщава за появата на фалшиви процесори Intel Xeon E5.

Xeon E5 излезе на пазара през 2012 г., а до 2016 г. бяха пуснати четири поколения, които се различават едно от друго не само по архитектура, но и по дизайн. Доста отдавна Xeon E5 от първите три поколения (v1, v2 и v3) се продава на вторичния пазар, а сравнително наскоро поток от чипове Xeon E5 v4 наводни пазара. Компаниите актуализират сървърния си хардуер и продават старите компоненти.

Два случая, свързани с фалшиви процесори Xeon, бяха докладвани от читателите във форума на ServeTheHome. В първия случай става въпрос за чифт 10-ядрени процесори Xeon E5-2640 v4 (Broadwell), които са закупени от Amazon. Продавач е самият магазин на Amazon, или по-скоро неговият отдел Amazon Warehouse, който продава върнати стоки.

Процесорите са доставени в пакети за продажби на дребно, състоянието на които напълно указва какво да очаквате от върнатите продукти. Серийните номера на процесорите и на опаковката обаче не съвпадат, което е първата причина за съмнение.

При оглед на самите процесори става ясно, че те не принадлежат към четвъртото поколение Xeon E5. Въпреки че маркировките изглеждат правилни, самите метални капаци на тези процесори не съвпадат с тези, използвани от Intel в чиповете Xeon E5 v4. Такива опаковки са характерни за чиповете от първо и второ поколение Xeon E5.

И накрая, фалшивите Xeon E5 v4 чипове са изпълнени в корпус LGA 2011, въпреки че тези процесори имат по-модерна версия с LGA 2011-3.

Друг фалшификат се оказва Xeon E5-2683 V4, закупен от Woot.com, дъщерно дружество на Amazon. Процесорите се доставят в насипни опаковки, изработени от антистатична пластмаса с мехурчест полиетилен. И всичко би било наред, ако процесорите не се продават като нови, тъй като самата Intel не ги доставя по този начин.

Освен това, фалшивостта на тези Xeon E5-2683 v4 личи по металния капак, който е същият като на процесорите Xeon E5 от трето поколение. И накрая, маркировката, въпреки че изглежда доста правдоподобна, всъщност съдържа грешки.

Фалшифицирането на процесор не е трудна задача днес. Можете да промените маркировката върху капака на чипа, например, като използвате оборудване за лазерно гравиране, достъпно за няколкостотин долара.

За съжаление, да се предпазите от покупката на фалшиви процесори е доста по-трудно. За всеки случай трябва да работите само с надеждни продавачи, които ще ви осигурят подкрепа в такава ситуация.

Коментар