Пращат фантомен манекен в космоса да изследва радиацията

В момента за изследване на радиацията на борда на МКС се използва т.нар. „балонен фантом” (снимка: Роскосмос)

В началото на следващото десетилетие на Международната космическа станция (МКС) ще бъде доставен специален манекен фантом, който ще проучи влиянието на радиацията върху човешкото тяло, съобщи ТАСС.

Сега в орбита е така нареченият „балонен фантом”, който е руска разработка. Вътре и на повърхността на тази руска разработка са разположени над 500 пасивни детектора.

С помощта на балонния фантом се определят точно дозите на радиация в критичните органи на членовете на екипажа на МКС. Ето защо наличието на голям брой детектори дава възможност за най-точно формулиране на изискванията за количеството радиационен контрол върху повърхността на тялото на астронавта.

„Фантомният манекен сега се подготвя да лети. Той трябва да отпътува към МКС през 2022 г.”, пояснява Вячеслав Шуршаков, началник на отдела за радиационна безопасност на пилотирани космически полети към Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките.

Новият манекен ще помогне да се оцени радиационното натоварване върху тялото на астронавта по време на космически полет. Фантомът ще бъде направен от материал, който абсорбира радиацията по същия начин като човешкото тяло.

Коментар