Коя мобилна платформа е най-добра за бизнес

Когато се решава коя операционна система, или платформа, е най-добра за бизнес, трябва да се имат предвид някои съображения като: коя платформа обработва електронната поща по най-ефективен начин, дали браузърът е достатъчно ясен за онлайн приложения и кои платформи са най-добри за изпълнение на множество функции.
Blackberry например, синхронизира всички офис приложения, включително POP и IMAP електронна поща с неговия Enterprise Server. Windows for Mobile използва сървъра Microsoft Exchange, а iPhone разчита на собствената платформа на Apple MobileMe за обмен на електронна поща.
Използването на мобилни телефони за бизнес поставя повече изисквания към платформата в сравнение с отделния потребител. За бизнеса е жизнено важно приложенията да са надеждни и да има ИТ поддръжка за тях, докато потребителският пазар може да се задоволи и с отворени модели.
Пазарът на мобилни устройства за бизнес изисва много по-контролиран подход. Това може да се осигури от изцяло управлявани процеси и среда. Поради тази причина компания като RIM е толкова успешна с продукта си Blackberry. Тя контролира всички елементи на обслужване, включващи устройство, приложение и сървър, за да осигури оптимална работа за потребителя.
Конкурентите
Естествено е всяка компания, предлагаща смартфони, да изтъква качествата на своите продукти. Според Джеймс МакКарти, шеф по бизнес маркетинг в Microsoft, познаването на една толкова популярна платформа, каквато е Windows, е един от най-важните фактори при избор на мобилна операционна система.
Windows пренася познатия Microsoft Office на мобилното устройство във вид на Outlook Mobile, Word Mobile, Excel Mobile и PowerPoint Mobile и спестява на потребителя време за обучение и свикване с работата на офис приложенията.
Дейвид Ууд, който е част от ръководния екип на Symbian Foundation, смята, че поддръжката и развитието на тази платформа са голямо предимство на Symbian спрямо другите ОС. Неговата организация има здрави и продуктивни взаимоотношения с оператори на мрежи от целия свят и поддържа голямо разнообразие от хардуер, формати на устройства и модели на потребителски интерфейс, предлагайки на индивидуални и бизнес потребители голям избор.
Приложения
Когато една платформа се проучва за пригодност за бизнес употреба, трябва да си имат предвид две основни съображения: наличието на хоризонтални и вертикални приложения и отвореност на платформата. Универсални примери за хоризонтални приложения са имейл и уеб браузъри. След гласовата комуникация, имейлът вероятно е най-използваното приложения, просто защото се е превърнал в интегрална част на начина, по който днес се прави бизнес.
Едно добро имейл приложение може да спести на бизнеса време и пари.
Дори само 15 спестени минути дневно са достатъчни за повечето фирми, за да изплатят едно мобилно имейл решение.
Напоследък се появяват все повече вертикални приложения, които отговарят на специфични изисквания на някои компании, в това число инструменти, които позволяват на пътуващи служители да поддреждат в движение графици, да правят поръчки и други. Броят на потребителите на този вид приложения все още е относително малък, но те стават все по-важни за начина, по който вършат работа.
Въпросът с отвореността е друг важен фактор при избор на мобилна платформа за бизнеса. Възможността за разработване и повече инсталирани приложения, които са от полза за бизнеса, означава, че един мобилен телефон може да се превърне в подвижен офис.
Магазини за приложения
По този показател основните играчи изтъкват различни предимства. Microsoft поставя на преден план голямото количество предлагани приложения – за Windows Mobile има разработени повече от 18,000 приложения.
Отвореният код и процес на Symbian пък окуражава и поддържа много по-голям брой нови и подобрени приложения и услуги от трети компании.
Мястото на RIM на пазара е бетонирано от строго контролираната екосистема, за която стана дума по-горе дори с цената на загуба на някои иновационни предложения на трети компании.
Избор на хардуер
По този показател водещи са Windows и Symbian, които могат да се похвалят с голям брой производители на мобилни устройства, които ползват техните платформи.
Windows Mobile предлага голям избор на устройства с всякакви форми и размери. Symbian беше възприета от Nokia, Samsung и Sony Ericsson и техният брой ще расте след формирането на Symbian Foundation, която обединява големи играчи като Nokia, Sony Ericsson и LG.
Всяка от трите главни платформи за смартфони има своите предимства, контролираната бизнес среда на Blackberry дава на ИТ мениджърите пълен контрол над функциите, докато Windows е най-популярната платформа за онези, които използват РС-та. Symbian пък се радва на поддръжката на големите телекомуникационни компании.

Коментар