Тръмп: Не искам да правим бизнес с Huawei

Тръмп заяви, че не иска САЩ да правят бизнес с Huawei, поради съображения за национална сигурност (снимка: Shealah Craighead / White House)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в неделя, че не иска САЩ да правят бизнес с китайската Huawei, докато в същото време Белият дом разглежда възможността да удължи гратисния период за компанията.

Ройтерс и други медии съобщиха в петък, че се очаква американският търговски департамент да удължи срока, в който Huawei може да купува продукти от американските компании, за да обслужва съществуващи клиенти в САЩ.

Очаква се „временният общ лиценз” на Huawei да бъде удължен с 90 дни, предаде Ройтерс, позовавайки се на двама източници, запознати със ситуацията.

В неделя, преди да се качи на Air Force One в Ню Джърси, Тръмп каза пред репортери, че не иска да прави бизнес с Huawei, поради съображения за национална сигурност.

Към момента изглежда много по-вероятно САЩ да не правят бизнес с китайската фирма, заяви Тръмп. „Изобщо не искам да правя бизнес [с Huawei], защото това е заплаха за националната сигурност”.

По неговите думи, малки части от бизнеса на Huawei могат да бъдат освободени от по-широка забрана, но това ще е „много сложно”. Тръмп не каза дали администрацията му ще разшири „временния общ лиценз”.

По-рано в неделя директорът на Националния икономически съвет Лари Кудлоу заяви, че отделът по търговия ще удължи процеса на лицензиране на Huawei за три месеца като жест на „добросъвестност” на фона на по-широки търговски преговори с Китай.

Администрацията дава отсрочка на собствените си компании за три месеца, заяви Кудлоу пред NBC.

Междувременно Доналд Тръмп се срещна в петък с изпълнителния директор на Apple Тим Кук, който го е предупредил за негативни ефекти от новите мита за вноса от Китай на фона на конкуренцията със Samsung.

Митата могат да навредят на Apple, тъй като продуктите на Samsung няма да бъдат обект на същите тарифи, предвид факта, че САЩ и Южна Корея постигнаха търговско споразумение миналия септември.

Новите мита върху вноса на китайски стоки на стойност 300 милиарда долара, вкл. потребителска електроника, трябва да влязат в сила на два етапа – съответно на 1 септември и 15 декември.

Лаптопите и айфоните на Apple няма да бъдат облагани с допълнителни мита до 15 декември, но за някои други продукти на компанията, вкл. AirPods, Apple Watch и HomePod, новите мита ще влязат в сила още на 1 септември.

Коментар