Манекенът на Tesla обиколи Слънцето

Tesla Roadster с манекен зад волана направи първата си обиколка около Слънцето (снимка: SpaceX-Starman / Twitter)

През февруари миналата година SpaceX за първи път изстреля ракетата Falcon Heavy, изпращайки на космическо пътуване автомобил Tesla Roadster с манекен Starman на борда. Космическият пътешественик вече направи една пълна обиколка около Слънцето.

Поради риска от провал с чисто новата ракета, SpaceX не искаше да изстрелва нещо твърде ценно в космоса. За да направи събитието по-запомнящо се, Илон Мъск – изпълнителен директор и на SpaceX, и на Tesla – реши да изведе в орбита не просто една тежест, а Roadster с манекен в него.

Миналия ноември Starman достигна орбитата на Марс, а сега се съобщава, че е завършил първата си обиколка около Слънцето. На сайта whereisroadster.com може да се види къде се намира в момента космическият пътешественик на Tesla и къде ще бъде през следващата година.

Манекенът е оборудван със скафандър и разположен на шофьорската седалка на Roadster (снимка: SpaceX-Starman / Twitter)

Така например, на 7 октомври 2020 г. електрическият автомобил със Starman зад волана ще премине сравнително близо до Марс – на разстояние само 7,5 милиона километра. Манекенът е оборудван със скафандър и разположен на шофьорската седалка на Roadster.

Коментар