Всеки четвърти потребител не защитава своите данни

Немалка част от потребителите смятат, че няма какво да крият по отношение на данните си (снимка: CCO Public Domain)

Много потребители са небрежни към защитата на своите данни. Междувременно подобно поведение може да се превърне в сериозен проблем, алармира нов доклад на компанията за сигурност Eset.

Оказва се, че почти всеки четвърти потребител (23%) не прави нищо за защита на личната си информация. Анкетираните са сигурни, че нямат какво да крият, сочат резултатите от проучването.

Въпреки това, личните снимки, кореспонденцията и друга информация, попаднала в ръцете на злонамерени лица, може да бъде използвана за провеждане на целенасочени атаки и организиране на различни измамни схеми.

Установено е, че 17% от анкетираните изтриват историята на заявките за търсене, за да гарантират личната си сигурност. Други 15% са запечатвали уеб камерата, така че да пресекат възможността за шпиониране.

Проучването показва също, че 14% от потребителите не въвеждат данни от кредитни карти дори на официални сайтове. Приблизително 11% от анкетираните редовно изчистват съобщенията в кореспонденцията си.

Eset също така отбелязва, че 7% от потребителите съхраняват лични снимки и видеоклипове в албуми с парола. Други 13% от анкетираните посочват временни имейл адреси при регистрация, за да не получават спам.

Коментар