Microsoft привлече топ AI специалист от Apple

Microsoft постави изкуствения интелект сред топ приоритетите си (снимка: Microsoft)

Microsoft нае Бил Стасиор – човекът, който доскоро ръководеше екипа за виртуалния асистент Siri в Apple. Този ход подчертава фокуса на Microsoft под ръководството на Сатя Надела върху перспективни технологии като изкуствения интелект.

Стасиор обяви промяната, като актуализира своята автобиография на личния си уебсайт. В резюмето се казва, че той ще бъде корпоративен вицепрезидент по технологии в кабинета на главния технологичен директор на Microsoft Кевин Скот.

Говорител на Microsoft потвърди наемането на Стасиор. „От август той ще работи за подпомагане на хармонизирането на технологичните стратегии в цялата компания”, казват от Редмънд в имейл до CNBC.

През 2016 г. Microsoft създаде група за изкуствен интелект и изследвания. Месеци по-късно компанията добави AI към списъка си с основни приоритети. Миналата година Microsoft продължи с реорганизацията, като премести някои AI екипи в групата за публичния облак Azure.

Оттогава Microsoft направи няколко AI придобивания, включително Bonsai, Lobe и Semantic Machines, които внесоха допълнителен талант в компанията.

Стасиор беше вицепрезидент по AI и Siri в Apple, когато напусна компанията през май т.г. Той работи в Купертино от 2012 г., като разшири екипа от 70 инженери до над 1100 и изигра водеща роля за въвеждане на модерното машинно обучение в Siri.

Apple съобщи през 2018 г., че Siri се използва активно от над 500 милиона устройства, а по-рано тази година заяви, че гласовият асистент ще звучи по-естествено в предстоящото издание на iOS 13. Компанията постигна напредък в тази област чрез AI разработки.

Преди Apple, Стасиор беше един от топ мениджърите в Amazon. Преди това е работил в AltaVista и Oracle. Хавиер Солтеро, човекът, който ръководеше екипа на Cortana в Microsoft, напусна компанията през 2018 г. По-рано тази година Cortana беше отделен от полето за търсене в Windows 10.

Коментар