Пазарът на дейта центрове бълбука от M&A сделки

В света се изграждат и продават все повече центрове за данни (снимка: CCO Public Domain)

Нов рекорд в броя на сливанията и поглъщанията (M&A), свързани с центрове за данни, се очаква тази година, според експертен доклад на изследователската компания Synergy Research.

Специалистите изчисляват, че през първата половина на 2019 г. в сектора на центровете за данни са сключени 52 сделки по сливане и поглъщане, което е с 18% повече, в сравнение със същия период на 2018 г.

Уверената възходяща тенденция се запазва през последните четири години, отчитат изследователите. Анализът на данните за предходните три години показва, че текущият резултат за 6 месеца надвишава общия брой M&A сделки за цялата 2016 г.

Съдейки по факта, че от началото на юли операторите на центрове за данни са приключили още 8 сливания и поглъщания, пазарът на M&A продължава да нараства. Още 14 сделки за дейта центрове вече са договорени и ще бъдат завършени в близко бъдеще.

От началото на 2015 г. досега изследователите са регистрирали повече от 300 сделки с оператори на центрове за данни, общо за над 65 милиарда долара. Придобиването на публични дружества възлиза на 57% от посочената сума, докато  останалите 53% от транзакциите са извършени с участието на фондове за преки инвестиции.

Synergy изчислява също, че между 2017 и 2018 г. в сектора на центровете за данни са сключени 11 сделки на стойност няколко милиарда долара. През 2019 г. няма такива големи придобивания.

Най-големите сделки в бранша от 2015 г. насам са сливането на DuPont Fabros Technology с Digital Realty, придобиването на Verizon дейта центрове от Equinix, както и закупуването на европейския доставчик на услуги за колокация на центрове за данни Telecity от Equinix.

През последните четири години най-големите инвеститори в дейта центрове са водещите световни доставчици на услуги за колокация Equinix и Digital Realty. На тях се падат 36% от общата стойност на сключените M&A сделки в посочения период.

Сред другите оператори на центрове за данни със запомнящи се сделки анализаторите изтъкват CyrusOne, Iron Mountain, Digital Bridge/DataBank, NTT и Carter Validus.

„Анализът на M&A активността в областта на центровете за данни потвърждава, че една от характерните тенденции в бранша е нежеланието на предприятията да имат собствени възможности за обработка и управление на данни”, коментира Джон Динсдейл, главен анализатор в Synergy Research Group.

Тъй като компаниите или избират облачни доставчици, или използват услуги за колокация, на които хостват своите ИТ инфраструктура, в света се изграждат и предлагат за продажба все повече центрове за данни, което от своя страна води до промени на пазара за колокация – както сред лидерите в индустрията, така и при по-малките локални играчи, допълва Динсдейл.

„В следващите пет години очакваме още повече сливания и придобивания между участниците на пазара”, прогнозира мениджърът от Synergy Research.

Коментари по темата: „Пазарът на дейта центрове бълбука от M&A сделки”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    сливането на DuPont Fabros Technology с Digital Realty,

    придобиването на Verizon дейта центрове от Equinix,

    закупуването на европейския доставчик на услуги за колокация на центрове за данни Telecity от Equinix.

Коментар