Тайван се отказа от оздравителен план, твърде сложен бил

Тайванският министър на икономиката се дистанцира от предишни изявления за сливане на боледуващите компании за производство на памети, казвайки, че това е “твърде сложно”, според доклад на Bloomberg.
Новото формирование Taiwan Memory Co., което държавата ще субсидира, ще се насочи към овладяване на технологии.
Министърът на икономиката Джийн Чи-минг и Джон Хсуан, бивш ръководител на United Microelectronics Corp., който беше назначен от правителството да надзирава формирането на Taiwan Memory, са на мнение, че ще се намали и мащабът на оздравителните планове.
Това е отстъпление от предишни изявления, че се подготвя масово обединяване на шестте губещи компании за производство на чипове: Nanya Technology, Inotera Memories, Powerchip Semiconductor, Rexchip Electronics, ProMOS Technologies и Winbond Electronics.
"Погрешно е да се приема, че ние ще вземем тези компании с всичките им дългове и проблеми”, се казва още в доклада на Bloomberg, който цитира интервю с Чен Чао-ии, ръководител на бюрото за индустриално развитие в икономическото министерство на Тайван.
Общият дълг на шестте компании възлиза на близо 11 млрд. долара.
Загубите на тайванските производители на памети подчертават изключително трудното положение, в което се намира световната индустрия на чипове с памети – банкрути, повсеместно затваряне на заводи и съкращения на персонал.

Коментар