ЕК разчита на екологична помощ от ИКТ

Европейската комисия призовава технологичната и комуникационната индустрия не само да намалят собствената консумация на енергия и вредни емисии, но и да помогнат на останалите индустрии да направят същото.
По-широкото използване на технологии ще помогне на ЕС да постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии с 20% до 2020г. и за добиване на 20% от необходимата енергия от възобновяеми източници.
Комисарката по информационни технологии Вивиан Рединг смята, че “ИКТ имат огромен неизползван потенциал за икономия на енергия от цялата икономика”.
Комисията призовава ИТ индустрията да си постави конкретни цели. Тя също така иска “работещи партньорства” между ИТ фирми и строителни и транспортни компании.
Използването на технологични системи в жилищни и обществени сгради може да намали консумацията на енергия със 17%, а въглеродните емисии от транспортни и логистични операции с 27%.
Комисията изисква също така страните-членки да зададат минимални функционални спецификации за умни измервателни уреди в домовете, които могат да намалят разходите на енергия с до 10%.
Комисията отрежда важна роля на ИТ индустрията в процеса на разширяване на микропроизводството на електричество от възобновяеми източници.
На самата ИКТ индустрия се падат 2% от общите европейски въглеродни емисии – 1.75% от използване на системите и 0.25% от тяхното производство. Комисията разчита на нейната роля за намаляване на останалите 98%.
 

Коментар