Пробив в борбата с рака чрез наночастици

Британски учени разработиха технология, която позволява безопасно пренасяне на противоракови гени с помощта на наночастици, съобщи Cancer Research.

Генната терапия се счита за най-перспективния метод за лечение на рака. Прогресът в тази област обаче изисква създаване на безопасни начини за доставка на противораковите гени в клетките на тумора.

Много учени се опитват да решат този проблем. Технологията на екипа от Лондонския университет е една от най-обещаващите и с голям комерсиален потенциал.

За пренасяне на гените до клетките на тумора учените използват специален тип молекули дендример, които имат диаметър едва няколко нанометра.

ДНК молекулите образуват с дендримера надмолекулярни съединения, които са способни да проникнат в раковите клетки и да се задържат там. Размерите на получените ДНК частици варират от 33 до 286 нанометра.

Експерименти с мишки са показали, че при въвеждане на такива частици в тялото на животното, те се задържат изключително от раковите клетки, като не причиняват вреда на здравето.

След попадане в болната клетка, гените я заставят да изработи протеини, които постепенно убиват тумора.

За първи път британските учени демонстрират подобна избирателност на противораковите гени, твърди Андреас Шацлейн, представител на Лондонския университет.

Учените ще проведат клинични изпитания и ако те са ефективни, лечението ще бъде въведено в практиката.

Коментар