Оцениха Cisco, съветват я да не се дели

Пазарната стойност на Cisco в момента е 244 милиарда долара, според анализатори (снимка: Cisco)

Джеймс Фиш, анализатор от Piper Jaffray, стигна до интересния извод, че мрежовият гигант Cisco като цяло може да струва повече, отколкото сумарната стойност на отделните му подразделения.

Според него, пазарната стойност на Cisco в момента е 244 милиарда долара, или 57 долара на акция, което е с 20% повече от котировките на компанията при закриването на борсата във вторник, 20 август.

Експертът определя подразделението „Инфраструктурни платформи” като най-скъпата бизнес единица на Cisco – тя може да струва 101 милиарда долара. В нея влизат комутатори, рутери и решения за центрове за данни.

Направлението „Приложения” (софтуер и продукти за телеконференции) се оценява на 47 милиарда долара, подразделението „Сигурност” (решения за информационна сигурност) струва 37 милиарда долара, а останалите активи на компанията – 50 милиарда долара.

Джеймс Фиш съветва Cisco да не разделя бизнеса си. Изследванията показват, че котировките на компанията ще се повишават с разрастване на бизнеса на нейните подразделения.

В своя доклад специалистът изброява компании, които според него биха могли да бъдат погълнати от Cisco. В списъка фигурират Splunk, PagerDuty, ServiceNow, Akamai, Cloudflare, Fast, Sailpoint, Exabeam и Nutanix.

Към края на борсовата търговия на Nasdaq във вторник, 20 август, цената на акциите на Cisco достигна 47,93 долара за брой, което бе с 1,18% повече отколкото в понеделник.

Коментар