Cisco изоставя дейта центрове от грижа за екологията

Проблемът с въздействието на центровете за данни върху околната среда се повдига отдавна от различни организации (снимка: Cisco)

Производителят на мрежово оборудване Cisco възнамерява да изостави собствените си центрове за данни, в които хоства своята ИТ инфраструктура, в полза на облачните услуги. Така американската корпорация показва загриженост за околната среда.

В разговор с Уол Стрийт Джъръл ИТ директорът на Cisco Жаклин Гихелаар заяви, че технологичните компании като Cisco винаги трябва да мислят за оптимизиране на потреблението на енергия.

Встъпвайки в длъжност през февруари 2019 г., Гихелаар направи грижата за околната среда един от основните приоритети на Cisco. По нейните думи, през следващите пет години компанията ще намали броя на своите центрове за данни с 30% и ще увеличи обема на съхраняваните данни в публични облачни услуги като Amazon Web Services и Microsoft Azure.

Cisco вече използва публични клауд услуги, но не уточнява кои от тях. Сега компанията разполага с 22 собствени центръра за данни, разположени в различни части на света.

Проблемът с въздействието на центровете за данни върху околната среда се повдига все по-често от различни организации. IEEE изчислява, че един център за данни се нуждае от толкова енергия, колкото е необходима на 25 хиляди домакинства.

А китайската компания Huawei прогнозира, че до 2030 г. интернет ще консумира 15% от световното потребление на електроенергия.

Коментари по темата: „Cisco изоставя дейта центрове от грижа за екологията”

добавете коментар...

  1. :)

    Да бе, грижа за средата. Чист cost saving.

  2. дедо

    То и 99% процента от хората също не ги е грижа! Щото нали те работят в корпорациите – да напуснат работа и така няма кой да цапа! И да спрат да купуват цапащи продукти от корпорациите ! Да, ама не – друго си е да плюеш шефовете, докато отиваш да работи при тях!

  3. 112

    “Така американската корпорация показва загриженост за околната среда.”
    Изобщо някой вярва ли на тази глупост … корпорациите не ги е грижа за такива неща.

Коментар