Свършиха ли сладкишите? Google променя именуването на Android

Версиите на Android вече няма да съдържат сладкиш в името си (графика: CCO Public Domain)

Google промени схемата за именуване на своята мобилна операционна система Android. Компанията се отказа от традицията да нарича новите версии в чест на популярен сладкиш – схема, въведена с появата на Android 1.6.

Поредната Android версия бе представена през май 2019 г. под името Android 10 Q, където „Q”, както винаги, трябваше да означава името на някое лакомство. Но в крайна сметка Google реши да изостави буквите в името, а новата версия на мобилната ОС вече е известна просто като Android 10, подобно на iOS 13.

Разработчиците на Android посочват няколко причини с различна степен на важност за отхвърляне на предишната схема за именуване. Първата и основна от тях е стремежът към опростяване: според разработчиците, те са прекарали много време в търсене на подходящ сладкиш, името на който да започва с буквата „Q” и да бъде просто и запомнящо се.

Досега, с излизане на всяка нова версия, Google избираше „сладко” име, което започва със следващата буква на английската азбука. Така например, през 2017 г. Google пусна Android 8 Oreo, а през 2018 г. – Android 9 Pie.

След като не намериха подходяща  дума за версия 10, започваща с Q, разработчиците решиха да се отдалечат от класическата схема за именуване, която освен това предизвиква объркване в различни страни по света.

Например, на някои места няма лакомство с буквата L (Android 5.0 от 2014 г. се нарима Lollipop). Освен това сладкишът KitKat, на който е кръстена Android 4.4 от 2013 г., не се продава във всички страни и това име очевидно не докосва цялата аудитория на мобилната платформа.

Преименуването на Android ще засегне както новата версия 10, така и всички следващи версии, докато Google не предложи нова схема за именуване. Това означава, че и Android 11, и Android 12, както и всички следващи версии могат да получат само числово обозначение.

Коментар