Гейминг РС-тата над два пъти по-скъпи от обикновените

Компютрите за игри са скъпи, но дават желаната производителност на геймърите (снимка: CCO Public Domain)

Глобалният пазар (без Северна Америка) на оборудване за компютърни игри е нараснал с 15%, а обемът му в парично изражение надхвърли 6,1 милиарда долара през първата половина на 2019 г., сочи доклад на GfK, огласен на изложението Gamescom 2019.

Темпът на растеж в сегмента на геймърските лаптопи и настолни компютри започва да се забавя, което свидетелства за предстоящата зрялост на въпросния пазар. Анализаторите уточняват, че нивото на търсене в различните региони на света варира.

Гейминг устройствата са по-скъпи от традиционните, но за сметка на това осигуряват значително подобрена производителност и възможности за игри, което е много важно за геймърите.

Според GfK, настолните компютри за игри са били средно 2,4 пъти по-скъпи от обикновените компютри. При геймърските лаптопи разликата в цената е била 1,6 пъти, а при мониторите – 1,8 пъти.

Почти 70% от геймърските лаптопи през последната половин година струват от 800 до 1300 долара, което е с 57% повече, в сравнение с периода януари-юни 2017 г. В сегмента на десктоп гейминга моделите с цена под 800 долара представляват близо 30%, докато устройствата за над 1800 долара заемат 12%.

Между януари и юни 2019 г. продажбите на лаптопи за игри са се увеличили с 12%, генерирайки 3,5 милиарда долара. Силни двуцифрени темпове на растеж са регистрирани в Азиатско-Тихоокеанския регион и Китай. За сравнение, в региона на EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) ръстът е малък – около 1%.

Що се отнася до настолните компютри за игри, след няколко тримесечия на двуцифрен растеж, продажбите им са намалели с 4%. Виновници за рецесията са Китай и EMEA, където има забавяне на търсенето.

Най-бързо развиващият се сегмент са геймърските монитори. Продажбите им през първите 6 месеца на годината са нараснали с 42% до 1,2 милиарда долара.

GfK отбелязва, че геймърите обичат потапящия ефект, който дисплеите със заоблен екран осигуряват, поради което подобни модели се радват на голямо търсене – ръстът при тях е 61%, в сравнение с 31% на мониторния пазар като цяло.

Коментари по темата: „Гейминг РС-тата над два пъти по-скъпи от обикновените”

добавете коментар...

  1. :o)

    Залъгалки за балъци 🙂
    Първо пристрасти някой с нещо, после му искай 5 пъти повече пари.
    Стааааааааааааар трик.

Коментар