Швейцарци пускат подобрен четириног робот

Четириногият робот ANYmal C тежи 50 кг и може да носи 10 кг допълнителен товар (снимка: ANYbotics видео)

Швейцарската компания ANYbotics подобри четириногия си робот ANYmal и обяви, че новата версия е готова за комерсиална употреба, става ясно от официално изявление, публикувано на уебсайта на проекта.

Наречен ANYmal C, новият робот се отличава забележимо от досегашните прототипи. Моделът има корпус, който предпазва „вътрешностите” на робота от прах и вода, според изискванията на стандарта IP67.

В допълнение, роботът се е сдобил с нови сензори за навигация. За да се движи правилно в пространството и да избягва препятствия, ANYmal C използва лидар в горната част на тялото си и камери за дълбочина, инсталирани на всяка от страните му.

Освен това роботът е оборудван с две конвенционални камери, които предават изображение от средата наоколо към конзолата на оператора.

Роботът с тегло 50 кг може да носи 10 кг допълнителен товар, а скоростта му достига 1 метър в секунда. Също така роботът е в състояние да ходи по повърхност с наклон до 20 градуса и да преодолява стълби с наклон до 45 градуса.

Времето за автономна работа на ANYmal C достига четири часа, след което роботът се връща сам за зареждане в специална станция, направена под формата на конус.

Съдейки по демонстрационното видео, ANYmal C е предназначен за използване в предприятия, където може да извършва проверки на оборудването за неизправности. Например, като използва  специален сензор, роботът може да открие изтичане на газ.

Производителят вече приема на сайта си предварителни поръчки за роота. Цената на ANYmal C все още не е известна, но компанията обещава да достави първите роботи на клиенти до края на тази година.

Коментар