Грешки в данните за телефони вещаят съдебен апокалипсис

Неточности при определяне на местоположението на мобилните телефони може би са довели до несправедливи присъди (снимка: CCO Public Domain)

Грешки в данните за местоположението на мобилни телефони, използвани като доказателство, принудиха датските власти да започнат преразглеждане на близо 11 хиляди съдебни дела, за да се уверят, че изкривените данни не са причинили несправедливи присъди.

Проблемът с данните за местоположението на телефоните датира от 2012 г., поради два технически недостатъка, пише Ню Йорк Таймс. Първият от тях е свързан с механизма за полицейска обработка на първични данни, предоставени от мобилните оператори – системата може да даде по-малко подробна картина на местоположението на даден телефон в периода на интерес за правоприлагането.

Вторият недостатък е по-сериозен и се крие във факта, че при дадени оператори телефоните не са контактували със същите кули от клетки, което може да доведе до включване на странични лица в списъците на заподозрените по конкретен случай.

Общо, двата проблема засягат 10,7 хиляди дела през 2012 г. Специално създадена комисия ще трябва да определи дали данните за местоположението на телефоните, съдържащи се в материалите по тези дела, са повлияли на съдебните присъди. Първи ще бъдат проверени случаите, в които лицата излежават затвор.

Дания вече е уведомила властите на ЕС за проблема, но засега не е известно дали подобни проверки се извършват в други европейски страни. Тази история обаче може да има големи последствия. Обикновено адвокатите не изискват техническите данни за проверка на местоположението на телефоните на своите клиенти, считайки тази информация за надеждна, но сега това доверие е подкопано.

Не и известно колко съдебни присъди в Дания са взети директно въз основа на данни от мобилните оператори, но тази информация често се използва заедно с други доказателства и може да повлияе на съдебните решения.

Коментар