Анализатори: Huawei няма да оцелее на Запад без Google

Сътрудничеството с Google е ключово за бизнеса на Huawei на западните пазари (снимка: Huawei)

Huawei трябва да продължи да си сътрудничи с Google или да забрави за западния пазар, смятат анализатори, на които се позовава Forbes в публикация по най-актуалната тема в технологичната индустрия – търговската война между САЩ и Китай и произтичащите от нея санкции срещу Huawei.

Търговската война между САЩ и Китай продължава с пълна сила. Вицепрезидентът на Huawei Ерик Сю заяви през уикенда, че санкциите могат да намалят приходите на компанията от продажби на смартфони с над 10 милиарда долара през тази година, макар че това е по-малко от очакваното. В същото време Huawei вярва, че в случай на пълна забрана, последствията за компанията няма да бъдат критични.

Американското издание на Forbes обаче е на друго мнение, поне по отношение на западния пазар. Въпреки че Huawei има собствена операционна система, анализатори като Тед Бауман от издателство Banyan Hill смятат, че шансовете на тази система са малки.

Huawei е производител на електроника, който току-що започва да разработва алтернативна мобилна операционна система, за да конкурира Google с Android и Apple с iOS. Google, от друга страна, е разрастваща се технологична компания с интереси в много области. Google всъщност е монополист в огромния бизнес с онлайн търсенето. Компанията също е важен играч в индустрията на облачните изчисления. Google има много различни източници на приходи, които могат да помогнат на компанията във всяка ценова война с Huawei.

Тед Бауман смята, че Китай може да позволи на Huawei да спечели силно предимство на местния пазар. В същото време Huawei ще предаде западния пазар на Google и Apple, а самата компания ще се фокусира върху вътрешния пазар и пазарите с ниски доходи в Азия и Африка. Редица анализатори смятат, че Huawei трябва да продължи да си сътрудничи с Google или да забрави за западния пазар.

Коментари по темата: „Анализатори: Huawei няма да оцелее на Запад без Google”

добавете коментар...

  1. Дедал

    Операционната е нищо без подкрепата на независимите разработчици на приложения. Те трябва да бъдат стимулирани да започнат да пишат аповете си и за новата ОС на китайците. Така почнаха Гугъл ,това се стреми и Хуавей. Първия има засега решаващи допълнителни услуги ,които китайците няма как да създадат за няколко месеца – доминираща търсачка , Мапс със Стрийт вю , облака …. Не е че е невъзможно но ще иска години и милиарди. Така колкото и да е бърза Хармони ,няма да е лесно да се наложи бързо….особенно на запад.

  2. Anonymous

    Относно “Е Андроид да не е нещо спуснато свисше. До преди 10 години нямаше такова нещо като Андроид и за няколко години се разв”

    Софтуер не се пише по този начин, особено Операционна система – Андройд беше закупена компания от Google. Да напишеш нещо така сполучливо се получава 1 на 100 000. Големите компании трудно създават подобни продукти, те просто купуват малките, талантливи компании, успели някак си по случайност да сформират гениални екипи и да създадат сполучлив софтуер.

  3. Българин

    Е Андроид да не е нещо спуснато свисше. До преди 10 години нямаше такова нещо като Андроид и за няколко години се разви. Достатъчно е да се наемат няколко разработчика от Андроид, които да помогнат на Хуавей с тяхната мобилна операционна система. Дали ще стане по-добра от Андроид? Едва ли. Но колко процента от функциите на Андроид реално ползва всеки от нас. Може би под 10%.

  4. ха

    Източна Европа изобщо не трябва да я включват в “западния” пазар. Но те анализаторите не правят анализи, а си представят собствените мечти, подплатени с измислени анкети и други проучвания… Общо взето тези, които купуват Huawei сега ще го правят и в бъдеще, стига приложенията които използват (или техни достойно заместители) да са налични. Друг е въпросът дали Huawei в момента е способен да предостави това…

Коментар