Русия ще брои населението с Huawei таблети и собствена ОС

Стотици хиляди таблети на Huawei с операционна система Aurora ще се използват за преброяване на населението в Русия (снимка: Huawei)

Huawei преговаря с властите в Русия за доставка на 360 000 таблета с инсталирана на тях руска операционна система Aurora. Идеята е тези устройства да се използват за преброяването на населението на Русия през следващата година, съобщи Ройтерс, позовавайки се на двама източници.

Китайската компания търси алтернативи на операционната система Android на Google, след като Вашингтон постави втория по големина производител на смартфони в света в т.нар. „черен списък”, който застрашава достъпа на Huawei до компоненти и технологии от САЩ.

Проектът в Русия е пилотен и се разглежда като първи етап от стартирането на руската операционна система на устройства на Huawei, коментира един от източниците на Ройтерс.

Huawei води преговори с руското Министерство на съобщенията, потвърждава говорител на компанията, без да разкрива други подробности. Русия обмисля използването на Aurora OS на 360 000 таблета Huawei през есента на 2020 г., когато е преброяването.

Миналата седмица Huawei заяви, че търговските ограничения на САЩ могат да намалят приходите на компанията от смартфони с около 10 милиарда долара през тази година.

Huawei се интересува от руския проект и вече е показва образци на таблети, които могат да бъдат използвани в преброяването, твърдят източниците на Ройтерс. Aurora е единствената собствена операционна система на Русия, но все още не се използва.

Китайската компания също разработва собствена операционна система, подготвяйки се за най-лошия сценарий от търговската война – отнемане на достъпа й до основни приложения за Android.

Собственик на Aurora OS е телекомуникационният оператор Ростелеком, който е единствен изпълнител в доставката на таблети за провеждане на преброяването на населението в Русия (около 147 милиона души) през следващия октомври.

В момента се обсъждат различни варианти за сътрудничество с Huawei с участието на Министерството на съобщенията, но все още няма подробности, поради споразумение за поверителност, коментират от Ростелеком.

Коментар