Умна топка за голф винаги попада в дупката

В топката за голф е поставен механизъм, който измества центъра на тежестта и я кара да се движи в правилната посока (снимка: Nissan видео)

Nissan, заедно с производителя на играчки Sphero, създаде топка за голф, която може да промени траекторията си, така че да влезе в дупката дори след неуспешен удар от играч. Описание на разработката беше публикувано на уебсайта на японския автомобилен производител.

За основа на изобретението е използвана серийната играчка с форма на топка Sphero, контролирана от смартфон чрез безжична Bluetooth връзка. Вътре в топката за голф е поставен механизъм, който измества центъра на тежестта и я кара да се движи в правилната посока.

Разработчиците са създали и система за проследяване на движение, състояща се от камера и програма, която изчислява траекторията на топката и я коригира за влизане в дупката.

Представеният прототип едва ли ще бъде пуснат в масово производство – той е създаден, за да рекламира собствената адаптивна система за круиз-контрол ProPILOT, която Nissan разработва за своите автомобили.

Подобно на системата за автопилот в  автомобилите на Tesla, технологията ProPILOT на Nissan може да поеме контрола над машината, а водачът няма нужда да държи ръцете си върху волана, въпреки че специална камера следи дали той контролира пътната обстановка.

Умната топка за голф не е първата подобна разработка в последните години. Така например, през 2017 г. бившият инженер на НАСА Марк Робърт показа автоматизирана дъска, която се адаптира към хвърлянето на стрелички и позволява на всеки играч винаги да улучва центъра.

Коментар