Секретният Boeing X-37B подобри собствен рекорд

Boeing X-37B е орбитален космически кораб за многократна употреба (снимка: Center for the National Interest)

Американският безпилотен кораб Boeing X-37B, който сега е в орбита около Земята, счупи собствения си рекорд, поставен през 2017 г. – тогава секретният апарат прекара почти 718 дни в космоса.

Boeing X-37B е орбитален космически кораб за многократна употреба. Дължината на апарата е 8,8 метра, а размахът на крилата – 4,6 метра. Поради малкия си размер, корабът може да се изстрелва с обикновени ракети-носители – през август 2017 г. X-37B беше изведен в орбита със SpaceX Falcon 9.

Нещо повече, корабът е способен да се връща на Земята самостоятелно, като се приземява на писта. Малко се знае за този космически проект на САЩ. Според експерти, X-37B може да изпълнява разузнавателни мисии, да тества ново оборудване и дори да връща на Земята малки сателити, които са се повредили, като за целта се използва товарното отделение на кораба.

Към днешна дата два модела на Boeing X-37B изпълниха последователно четири космически полета с продължителност 224, 469, 675 и 718 дни, а петата мисия на кораба все още продължава – датата на неговото завършване е неизвестна.

Всичко, което се знае за настоящи полет е, че X-37B достави в орбита няколко спътника и експериментален охлаждащ агрегат с топлинни тръби.

Коментар