Домашен смарт асистент разбира и говори български

MAIC е личен асистент, предназначен за ползване в домашни условия (снимка: MLS Innovation)

Гръцката технологична компания MLS Innovation Inc. разширява портфолиото си с нова продуктова категория – домашен гласов асистент на български език. MAIC позволява контрол на всички умни устройства в дома чрез улеснен процес на свързване.

Иновативната разработка е резултат от развойната и научноизследователска дейност на гръцкия R&D екип на MLS през последните 15 години по отношение на гласовото разпознаване и изкуствения интелект и става все по-интелигентна с нарастващата ѝ употреба, подчертаха от компанията.

Устройството, наречено MAIC, е личен асистент, предназначен за ползване в домашни условия, който предлага редица възможности за улесняване на ежедневието по отношение на все по-бързо развиващата се концепция на т.нар. „умен дом”.

Гласовото взаимодействие с асистента се случва изцяло на български език и позволява дистанционно управление чрез задаване на редица команди, които MAIC изпълнява вместо потребителя.

Гласовото взаимодействие с асистента се случва изцяло на български език (снимка: MLS Innovation)

С него можете, например, да отворите YouTube, да зададете предпочитания за търсене на музика, да пуснете различни радиостанции, да осъществите разговори или видеообаждания, да създавате напомняния и да търсите в интернет.

Асистентът позволява също изпращане на съобщения, регулиране на осветлението и включване на различни електроуреди. MAIC предоставя още енциклопедична информация и прогноза за времето, дава препоръки за заведения, намира локации – всичко това се случва на български език.

Самото устройство ще се предлага за българските клиенти от търговската верига Технополис на цена от 449 лв. с включен ДДС.

По-рано тази година MLS пусна на българския пазар два модела смартфони с интегриран гласов асистент на български за обаждания, изпращане на съобщения, отваряне на песни или видеоклипове в YouТube, търсене на информация в интернет, намиране на най-близките аптеки, бензиностанции, заведения и други места, както и навигация до тях.

Коментар