HPE надвиши прогнозите за приходи, поскъпва

Акциите на HPE поскъпнаха след като компанията обяви по-добри от очакваните резултати (снимка: HPE)

Приходите на производителя на ИТ оборудване Hewlett Packard Enterprise (HPE) надвишават пазарните очаквания, става ясно от публикувания отчет за третото тримесечие на фискалната 2019 година. По-добрите от очакваните резултати повишиха котировките на компанията с 8%.

За тримесечния отчетен период, приключил на 31 юли 2019 г., приходите на HPE възлизат на 7,2 млрд. долара, спрямо 7,8 млрд. долара година по-рано. Компанията отчита нетна загуба от 27 млн. долара, докато преди година имаше чиста печалба от 451 млн. долара.

Коригираната печалба, при изключване на разходите за преструктуриране, е 45 цента на акция за тримесечието, докато анализаторите, анкетирани от Блумбърг, очакваха 40 цента на акция при приходи от 7,27 млрд. долара.

В перида май-юли 2019 г. приходите на подразделението HPE Hybrid IT (сървъри, съхранение, мрежово оборудване) достигат 5,5 млрд. долара, което е с 9% по-малко на годишна база.

Приходите на HPE от сървъри падат с 12% през годината до 3,2 млрд. долара. В сегмента съхранение на данни приходите на корпорацията се понижават с 5% до 844 млн. долара.

Бизнесът на HPE бе повлиян отрицателно от високия курс на долара, тъй като по-голямата част от приходите (около 60%) са генерирани от бизнес извън САЩ, отбелязва SiliconAngle.

В направлението Intelligent Edge (анализ на данни и решения за платформи, които генерират данни – IoT продуктите на HPE) компанията отчита тримесечни приходи в размер на 762 млн. долара, което е с 3% по-малко на годишна база. Повечето от приходите в този сегмент (668 млн. долара) идват от продуктите HPE Aruba.

Бизнесът с финансови услуги носи на HPE около 888 млн. долара през третото тримесечие на текущата година, в сравнение с 928 млн. долара в периода май-юли 2018.

След като се отдели от Hewlett-Packard през 2015 г., HPE продаде по-голямата част от традиционния си бизнес със софтуер и се фокусира в развитието на облачни активи, където се конкурира с Cisco, Dell EMC и други компании.

Така например, HPE прехвърли подразделението HPE Enterprise Services (специализирано в услуги за консултации, аутсорсинг и системна интеграция) на конкурента Computer Science Corporation. В резултат на това сливане на пазара за ИТ услуги се появи доставчик с годишни приходи от 26 млрд. долара.

HPE повиши годишната си прогноза за приходите за седмо поред тримесечие. Компанията очаква коригирана печалба в диапазона 1,72 – 1,76 долара на акция през 2019 г., докато по-рано прогнозира 1,51-1,61 долара.

Коментар