Таблети и е-книги са сред най-купуваните у нас за лятото

Над 2400 таблета и електронни книги са намерили новите си собственици в България само за три месеца (снимка: CCO Public Domain)

Новото поколение българи се дигитализира с лекота във всяко отношение. Без значение дали говорим за средства за комуникации, транспорт, наука или изкуство, едни от най-търсените продукти днес са цифрови, сочи статистика на онлайн аукциона eBay.

Точно преди ваканционния период българите са хвърлили големи суми за таблети и електронни книги – вероятно, за да се подсигурят с добро четиво на плажа или на път. Над 2400 таблета и електронни книги са намерили новите си собственици в България през второто тримесечие.

Към списъка с електронни джаджи за из път, все по често българите добавят и дронове. Само за месеците март-май в български ръце са кацнали над 110 дрона. Въпреки високата средна цена и нуждата от специални умения, дроновете си проправят път на българския пазар.

Дали защото е-скутери вече се отдават под наем и в София, или защото е по-изгодно да се пътува през града с тротинетка, популярността на тези превозни средства расте главоломно. През второто тримесечие на 2019 г. българите са закупили над 380 електрически скутера.

И тъй като на пътешествие не се тръгва без фотоапарат или видеокамера, еBay отчита, че българите са похарчили над 425 000 лв. за обективи и филтри, плюс повече от 88 000 лв. за видеокамери. В допълнение, разходите за бинокли и телескопи възлизат на 70 000 лв.

Родният пазар винаги е бил приветливо място за най-новите смартфони и затова не е изненада, че в тази категория са най-продаваните джаджи в eBay. Българите са дали общо над 1 млн. лева за нови смартфони и аксесоари. Над 2000 нови смарт часовника също вече пътуват из страната.

Интересен феномен е, че се завръща интересът към добрия звук по време на път. Дали в метрото или в самолета, българите обичат музиката и са похарчили значителна сума за портативни аудио системи и слушалки, достигаща почти 160 000 лв.

Макар и малко на брой – само 31, инвестициите в оборудване за виртуална реалност също будят интерес. Явно тази технология се опитва да си проправи път и у нас.

Но технологичният скок не е само за забавление. Доказват го покупките на 3D принтери. Общо над 370 такива устройства са придобили българите в предходното тримесечие. Много често те се внедряват в научна дейност или директно в производството на различни иновативни компании.

Коментар