Шефът на Mozilla напуска компанията

Крис Биърд ръководеше Mozilla в последните пет години (снимка: Mozilla)

Главният изпълнителен директор на Mozilla Крис Биърд обяви, че подава оставка след пет години управление на компанията, известна с браузъра Firefox и други продукти с отворен код.

Биърд се присъедини към Mozilla през 2004 г. Девет години по-късно, през 2013-та, той напусна компанията, но се завърна през 2014-та, за да поеме длъжността на главен изпълнителен директор след оттеглянето на съоснователя на Mozilla Брендан Айх, който не издържа на критиките за отрицателното си отношение към хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

През 2008 г. Айх дари хиляда долара за популяризиране на законопроект (отменен), който забранява на гейовете и лесбийките да сключват еднополови бракове. След като Айх оглави Mozilla, гей активистите започнаха протест срещу него в интернет.

Преди да бъде назначен за изпълнителен директор на Mozilla, Биърд е заемал редица други висши позиции в компанията, вкл. директор по маркетинг, ръководител на иновациите и вицепрезидент по продуктите. Той все още не е решил какво ще прави след напускането на Mozilla.

Според услугата NetMarketShare, която проследява активността на повече от 160 милиона уникални потребители, разглеждащи над 40 хиляди сайта, през юли 2019 г. Firefox контролира 8,34% от глобалния пазар на браузъри. Далеч напред е Chrome, с резултат от 68,6%.

Коментари по темата: „Шефът на Mozilla напуска компанията”

добавете коментар...

  1. Fsociety

    Firefox е пълен таш.. Сещате се

Коментар