Онлайн-запознанства = по-здрави бракове

Онлайн комуникациите обикновено създават по-силно чувство на привързаност (снимка: CCO Public Domain)

Онлайн-запознанствата може би водят до по-здрави и стабилни бракове, сочат нови проучвания. Хората, които се срещат чрез сайтове и приложения за запознанства, са по-наясно със себе си и с ценностите на потенциалните си партньори. Това прави по-лесно срещането на хора, с които е налице синхрон в търсенията, предпочитанията, разбиранията за живота. Паралелно с това виртуалното общуване премахнва редица притеснения и неудобства, които са налице при срещите на живо.

Лола е в началото на 40-те си години, когато започва да търси потенцилаен съпруг онлайн. Тя е била омъжена и преди и има немалко съмнения относно онлайн запознанствата, разказва Уол Стрийт Джърнъл. Сайтът, който тя избира – Match.com – не й допада много, но Лола бързо разбира, че запознанствата онлайн я принуждават да бъде честна коя е и какво иска. Това й позволява и по-лесно да определи дали мъжът, с когото си говори, е подходящ за съпруг.

Въпроси, които не са за първа среща

„Изобщо не ме беше срам да задавам почти винаги, преди да се срещнем лично, въпроси като „Какъв ангажимент търсите?”, „Какво се случи в предишните ви връзки?”, „Какво искате да правите с живота си?”, казва Лола. Въпроси, които може да са малко интензивни за първа или дори втора среща.

Много й помага фактът, че може да зададе тези въпроси под формата на текст. „Ако тези въпроси бяха плашещи или неподходящи – а за мнозина бяха точно такива, за мен не е проблем”, казва жената.

В крайна сметка тя се запознава онлайн с Уилям Вандерстранд и двамата прекарват няколко часа в разговор по телефона, преди да се срещнат лично. „След девет месеца той ми предложи брак”, казва Лола. Двамата се женят и живеят в имение в провинцията.

По-здрави бракове

Онлайн запознанствата биват критикувани за много неща. Някои казват, че това насърчава подхода „пазар на месо” към романтиката, че предлага прекалено голям избор – и твърде голямо изкушение, което ни кара постоянно да търсим нещо по-добро. Други го виждат като средство за срещи с цел краткосрочни забавления. Но вече има доказателства, че онлайн запознанствата биха могли да подобрят вероятността за романтична съвместимост и да направят браковете по-здрави.

Изследователи от Чикагския университет неотдавна откриха, че повече от една трета от браковете в САЩ – в периода между 2005 г. и 2012 г. – са започнали онлайн, както и че онлайн двойките имат по-дълги, по-щастливи бракове. Проучването сред повече от 19 000 участници, публикувано през 2013 г. в „Proceedings of the National Academy of Sciences”, установява, че „качеството на отношенията” на партньорите, които се срещат онлайн, може да бъде по-добро – и процентът на раздели и разводи е по-нисък, отколкото при партньорите, които са срещнали офлайн.

Онлайн запознанствата често прерастват в трайни, хармонични връзки (снимка: CCO Public Domain)

Всъщност, делът на разделилите се двойки сред анкетираните, които са срещнали съпруга си онлайн, е бил с 25% по-нисък, отколкото при тези, които са се срещали офлайн. Изследователите предполагат, че по-големият брой от потенциални партньори може да даде на потребителите повече възможности и да им позволи да бъдат по-избирателни.

Предпоставка да се разкрием

Учените са установили още, че по-анонимните онлайн комуникации създават по-голяма предпоставка човек да се разкрие по-пълноценно. Създава се и по-силно чувство на привързаност. Това поставя основата на по-трайни отношения.

Доклад от 2011 г., публикуван в сп. Communication Research, също стигна до подобно заключение. В проучване сред 85 участници, проведено от изследователи от Университета Корнел, доброволците са разделени на три групи: едните общуват лице в лице, вторите – онлайн чрез уеб камера, а третите – само чрез текст. Изследователите откриват, че двойките, общували само с текст, са имали повече изявления за привързаност от която и да е от другите групи и им е по-удобно да споделят интимна информация.

„Хората поеха по пътя към изолацията в момента, в който се появи Sony Walkman”, казва Ерик Ресник, писател от Орландо, Флорида, който се е срещнал със съпругата си онлайн. „Ние се крием в телефоните си. Уебсайтовете и приложенията за запознанства ни позволяват да се докоснем едни до други по начин, по който да не ни е неудобно”.

Освен това сайтовете за запознанства помагат на хората да се разкрият. „Повечето хора, участващи в приложения за запознанства, са по-склонни да обсъждат причините, поради които последните им връзки са се провалили, без дори да осъзнават това”, казва Ресник. „Това дава на партньорите шанс да надникнат в действителните умозаключения на потенциалните си партньори, а не само да узнаят любимата им храна или последната книга, която са прочели”.

Преосмисляне на ценностите

Психолозите казват още, че хората, които се срещат онлайн, е по-вероятно да са съвместими именно поради факта, че си пасват с партньори, които иначе биха могли да пренебрегнат в реалното общуване.

Ерик, 45-годишен графичен дизайнер от Балтимор, който се среща със съпругата си преди пет години в сайта за запознанства Plenty of Fish, казва, че преди уеб-запознанствата винаги е избирал партньорката си въз основа на външен вид.

„Смятах, че ако привличането е достатъчно силно, всякакви проблеми, които бихме могли да срещнем, могат да бъдат преодолени”, казва той. „Тези отношения винаги се проваляха. Онлайн запознанствата ме принудиха да разгледам и напиша своите ценности, а това, от своя страна, позволява и на мен да се вгледам и да съм по-наясно с ценностите на другите”. Ерик и съпругата му, според него, „имат съгласие за почти всичко”.

Коментар