Trend Micro очерта тенденции в киберзаплахите

Безфайловите кибератаки бележат 265% ръст през първата половина на годината (снимка: CCO Public Domain)

Киберпрестъпниците прибягват все повече до безфайлови атаки, при които умело скриват действията на вредоносния софтуер. Броят на заплахите от този вид, открити през първата половина на 2019 г., показва 265% увеличение в сравнение със същия период на миналата година, сочи доклад на компанията за сигурност Trend Micro.

Наред с ръста на безфайловите кибертаки, експертите съобщават за зачестили атаки, които заобикалят традиционните филтри за сигурност, тъй като използват системната памет, съхраняват се в регистъра или злоупотребяват с легитимни инструменти.

Наблюдава се също увеличение на експлойтите – техният брой е нараснал със 136% през първите шест месеца на 2019 г., в сравнение със същия период на предходната година.

Злонамереният софтуер за добив на криптовалута запазва статута си на най-често откривана заплаха и през първата половина на годината. Той се използва все по-често за атаки срещу сървъри и облачни среди.

Актуални заплахи за корпоративния сегмент продължават да бъдат атаките с  криптиращи програми-изнудвачи (т.нар. рансъмуер), които блокират достъпа до данните и искат откуп от жертвите, за да възстановят достъпа до ценна информация.

Коментар