Изкуствен интелект „сватосва“ при уеб-запознанства

Умни приложения подтикват потребителите да предложат среща на живо, след като са си чатили с някого известно време

Забравете безкрайното преравяне на профили. Приложенията за запознанства вече използват изкуствен интелект, за да ви предложат къде да отидете на първа среща, какво да кажете и дори да си намерите партньор, който изглежда като любимата ви знаменитост.

Доскоро смартфон приложенията за запознанства – такива като Tinder – оставяха на потребителите удоволствието да заговорят някого, да го поканят, да отидат на среща. Това обаче не е достатъчно. За да се справят с нарастващата умора от търсенето из всевъзможни профили, сега приложенията за онлайн запознанства вече разчитат на изкуствен интелект (ИИ), за да организират срещите в реалния живот и да действат като сватовници.

Тези нови приложения на ИИ бяха тема от особен интерес по време на четиридневната среща на високо равнище Web Summit в Лисабон. Онлайн пионерът в уеб-запознанствата eHarmony обяви, че разработва функция на база ИИ, която подтиква потребителите да предложат среща на живо, след като са си чатили с някого известно време.

„Има много активност в приложенията за запознанства, но като цяло няма много срещи“, казва изпълнителният директор на eHarmony Грант Лангстън, цитиран от phys.org. „Момчетата не знаят как да поканят. Наистина е удивително колко много хора се нуждаят от помощ. Ние мислим, че можем да направим това по автоматизиран начин“.

Сваляне на напрежението

Британското приложение за запознанства Loveflutter пък планира да използва ИИ, за да анализира чатовете между своите потребители и така да определи тяхната съвместимост. Естествено – за да им предложи да се срещнат. „Ще им изпратим съобщение, което ще им каже: „Вие наистина се разбирате добре, защо не излезете на среща“, казва съоснователят на Loveflutter Дайго Смит.

Loveflutter предлага и подходящи места за първа среща, които са еднакво отдалечени от домовете на хората, като използва информация от Foursquare – приложение, което помага на потребителите на смартфони да намерят близки ресторанти, барове и клубове. Това, според създателите на приложението, помага на хората по-лесно да решат къде да се видят.

Основателят на Tinder Шон Рад смята, че изкуственият интелект ще „създаде по-добро преживяване за потребителите“. Убеден е, че гласовият асистент Siri на iPhone скоро ще влезе в ролята на сватовник.

Време е за гласове

В Денвър вече се провеждат тестовете на изцяло гласово приложение за запознанства, наречено AIMM. То използва изкуствен интелект, за да имитира добър сватовник. Засега има около 1000 потребителя.

Когато човек отвори приложението, успокояващ глас му задава въпроси относно това, което иска да направи на дадена дата, или къде иска да пътува. След това приложението предлага подходящи възможности за срещи въз основа на профила на потребителя. Ако той избере дадено предложение за някого, с когото желае среща, приложението му разкрива подробности за отсрещната страна.

След няколко дни приложението дори може да предложи телефонен разговор с човека и особата, с която се е запознал. То също така дава съвети за първата среща въз основа на всичко, което знае за другия човек. „Ще каже нещо от рода на „въз основа на нейния профил, тъй като тя изглежда любител на традициите, бих препоръчал вечеря и разходка“, казва Кевин Темън, разработчик на приложението. То също така напомня на потребителя да задава въпроси за „важните за него неща“ по време на срещата, добавя разработчикът.

След събитието приложението пита и двамата какви са впечатленията им, как е преминала срещата. После то може да им препоръча да продължат да се виждат или пък да продължат да търсят. Темън се надява апликацията да стане достъпна в САЩ до края на годината.

Срещи със знаменитости

Badoo – британско приложение за запознанства – пък използва технология за разпознаване на лица, за да позволи на потребителите да намерят партньор, който изглежда като някого, когото харесват – например някоя знаменитост или пък бивше гадже. Потребителят може да качи снимка на някого и приложението ще намери подобен образ измежду всичките над 400 милиона свои потребители в цял свят.

От въвеждането на тази нова опция миналата година досега най-търсените подобия са на телевизионната звезда Ким Кардашиан, актрисата Ема Стоун и певицата Бейонсе.

Все пак не всеки е убеден, че изкуственият интелект може да помогне за търсенето на любов. Сред скептиците е генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, който заяви, че е „леко скептичен“, че ИИ може да помогне „хората да намират сродни души“. „Много съм щастлив, че съм избрал моя партньор в живота по традиционни методи“, казва бившият португалски премиер.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект „сватосва“ при уеб-запознанства”

добавете коментар...

  1. Ч

    Удивително е за какви пълни глупости се ползУват технологиите. Интелектът може да е ограничен, но човешката глупост и идиотизъм са безгранични.

Коментар