McAfee планира IPO, обмисля и продажба

McAfee може да стане публична компания още тази есен (снимка: McAfee)

Разработчикът на антивирусен софтуер McAfee е потърсил помощта на Morgan Stanley и Bank of America за евентуално излизане на борсата. Очакваното IPO (първично публично предлагане на акции) може да се състои тази есен, съобщи CRN.

Компанията може да бъде оценена на повече от 8 милиарда долара, според информационна агенция Блумбърг, която се позовава на свои източници. Окончателното решение за листване обаче все още не е взето и плановете на McAfee могат да се променят.

Според публикация на Уол Стрийт Джърнъл, в допълнение към IPO-то, собствениците на McAfee обмислят да продадат компанията. TPG и Intel оставят тази опция отворена, но са по-склонни към листване, поради добрите борсови резултати на други разработчици на технологии за информационна сигурност.

Най-яркият пример за успешно излизане на борсата на компания за сигурност е CrowdStrike, която повиши стойността си почти два пъти, откакто стана публична (през май 2019 г.).

Самата McAfee направи няколко големи придобивания от 2016 г. насам, когато TPG стана основен акционер на компанията. Бяха закупени разработчикът на технологии за виртуални мрежи TunnelBear и стартъпът Skyhigh Networks, който защитава данните, съхранявани в облака. Сега платформата Skyhigh играе централна роля в продуктовата стратегия на McAfee.

През 2011 г. Intel купи McAfee за 7,7 милиарда долара, а през 2017 г. отдели и продаде подразделението си за киберсигурност Intel Security, което беше формирано на базата на McAfee. TPG Capital придоби контролният дял (51%) на Intel Security за 3,1 милиарда долара.

Коментар