Windows 10 ще се преинсталира от облака

Потребителите на Windows 10 ще получат удобна възможност за преинсталиране на системата от облака (снимка: Microsoft)

Възстановяването на Windows 10 от физически носители скоро ще има „облачна” алтернатива. В една от предварителните версии, Windows 10 Insider Preview Build 18970, е добавена възможност за преинсталиране на операционната система от облака, през интернет, съобщи Engadget.

Новата функция се нарича „Reset this PC” и в нейното описание се казва, че някои потребители предпочитат да използват високоскоростна интернет връзка вместо да записват образа на Windows на USB флашка и да възстановяват системата от нея.

Тази възможност функционално е аналогична на процедурата за възстановяване на операционната система до първоначалното й състояние. По време на инсталирането се показва предупреждение, че ще бъдат изтрити всички потребителски приложения и данните (по избор).

Облачното възстановяване може да е проблем при нискоскоростни или ограничени интернет канали, защото се теглят поне 2,86 GB инсталационни файлове. При преинсталиране на операционната система от облака, се изтегля същата версия, която е на компютъра.

Засега новата функция е достъпна само в рамките на версия Windows 10 Insider Preview Build 18970, което означава, че масовият потребител ще получи достъп до нея не по-рано от следващата пролет.

Преинсталирането от облака не е единственото нововъведение във версия 18970. Тя включва и актуализиран режим на таблет, който се различава от съществуващия. И въпреки че се предлага като опция, а не по подразбиране, новият режим има определени предимства.

Така например, екранната клавиатура се стартира, когато докоснете текстовото поле, а разстоянието между иконите в лентата на задачи е станало по-голямо.Също така вече е възможно режимът таблет да не се разширява до цял екран, тоест десктопът остава достъпен.

Коментари по темата: „Windows 10 ще се преинсталира от облака”

добавете коментар...

  1. Скептик

    От огромен контрол към пълен?

  2. ludlud

    Ами така ще минимилизират и пиратските верси.

  3. Виндолс 10

    Още една крачка към изцяло ползване на Прозорци от облака…

Коментар