САЩ и Полша с индиректно послание към Huawei

Huawei остава под контрол в Полша, по настояване на САЩ (снимка: Huawei)

Съединените щати и Полша смятат, че доставчиците на 5G мрежово оборудване трябва да бъдат строго оценявани за контрол от страна на чужди правителства, се казва в съвместна декларация, подписана в понеделник, предаде Ройтерс.

Макар и да не се посочва конкретна компания, очевидно декларацията е насочена срещу Huawei, тъй като Вашингтон оказва натиск на съюзниците си да изключат Китай от проектите за 5G мрежи.

Huawei отрича обвиненията на САЩ, че неговото оборудване съдържа задни вратички за разузнавателните агенции на Пекин, в момент, когато двете държави са въвлечени в търговска война.

Китайският технологичен гигант има силна опора в Полша, която от друга страна е близък съюзник на администрацията на президента Доналд Тръмп. Huawei дори включи в рекламата си националния футболен герой на страната – Робърт Левандовски.

Всички страни трябва да гарантират, че в проектите за 5G мрежи участват само надеждни доставчици, се казва в декларацията, подписана във Варшава от вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс и полския министър-председател Матеуш Моравецки във Варшава.

Документът гласи още, че е важно да се установи дали доставчикът е обект на контрол от чуждо правителство, дали има прозрачна структура на собственост и прозрачни корпоративни практики.

Huawei остава под контрол в Полша, където през януари т.г. властите арестуваха китайски служител на компанията и бивш служител на полските служби за сигурност с обвинения в шпионириане. Huawei отрича тези обвинения.

Полските служби за сигурност са открили действия, които могат да бъдат квалифицирани като такива с шпионски характер, заяви полският президент Анджей Дуда по време на пресконференция с Пенс.

Междувременно Пенс заяви, че Вашингтон е близо до решение за включване на Полша в програмата за премахване на визите за поляци при влизане в САЩ, добавяйки, че това е „въпрос на седмици”.

Коментари по темата: „САЩ и Полша с индиректно послание към Huawei”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Точно така Танев. Но има още нещо, за което ги е яд още повече, а това е, че друга нация се разви и не е подчинена на тяхното господство. Яд ги е, че им откраднаха сума ти технологии, и те го позволяваха твърде дълго време. Яд ги е, че много други страни като Полша не са напълно на тяхна страна, защото поляците имат силен интерес за правене на бизнес с Китай.

    И сега, в последния момент или почти в последния момент се опитват да ги натиснат и пречупят някак. Дали ще успеят, какво ще стане, един господ знае..

  2. Танев

    Американците ги е яд, че и други се научиха да шпионират. Но, светът е едно глобално село. Не може ти да правиш нещо, а на другите да забраняваш.

Коментар