ИТ фирма се зарече да обучи безплатно 10 хиляди специалисти

До края на 2020 г. българската ИТ индустрия ще се нуждае от 79 000 специалисти (снимка: CCO Public Domain)

Десет хиляди човека от цялата страна ще получат безплатно ИТ обучение през следващите пет години, съобщи инициаторът на проекта – технологичната компания ScaleFocus.

Хора от цяла България – както с определено ниво на теоретични познания, така и без никакъв опит или знания – ще могат да се обучават в академията на ScaleFocus. Два месеца след началото на обучението те ще започват работа в реален екип, за реален клиент, гарантират от компанията.

С този проект ИТ индустрията в България ще се справи с най-голямото предизвикателство – недостига на кадри, заявиха от ScaleFocus. Обучението започва тази есен в Бургас, като вече е осигурена подкрепата на общината там.

След това, в зависимост от заинтересоваността и проактивността на общините, инициативата ще обхване и останалите големи градове. Акадамията ще работи с местни училища, университети и организации, за да да разпали интереса към ИТ още от училищната скамейка и да изгради правилния модел за развитие на кадри.

Като партньори ще бъдат привлечени и други софтуерни фирми с местни представителства. Така ще се реши още един голям проблем – съсредоточеността на ИТ бизнеса само в един-два района в България, посочиха от компанията.

„Сблъскваме се постоянно с несъответствие между търсенето и наличието на мотивирани ИТ специалисти. Поставихме си нелеката задача да променим това”, каза Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus, и добави, че през първите две години компанията ще инвестира около 1 милион лева в проекта.

Продължителността на 1 практически курс ще бъде около половин година. Експерти от ScaleFocus и партньорите в проекта ще споделят не само познанията си за най-новите ИТ технологии и тенденции в света, но ще преподават също изграждане на професионални и културни ценности, ефективна работа в международен екип, етична комуникация с клиенти и колеги и др.

Според доклад на Българската аутсорсинг асоциация, през 2018 г. около 67 300 човека са били заети в ИТ и BPO (атсорсинг на бизнес процеси) сектора у нас, като до края на 2020 г. индустрията ще има нужда от 79 000 кадри.

Коментари по темата: „ИТ фирма се зарече да обучи безплатно 10 хиляди специалисти”

добавете коментар...

  1. 10 стинки

    след всеки урок ми казвам – Ашколсун Тобстер!

  2. Anonymous

    Тобстера отдавна го прави напълно безплатно.

Коментар