Виртуализацията e новата цел на Oracle

Oracle няма да пропусне шанса да се възползва максимално виртуализацията, за да укрепи позициите си на пазара на сървъри за бази данни, смятат анализатори. Софтуерният гигант е набелязал новата си цел за поглъщане – младия разработчик на продукти за сървърна виртуализация Virtual Iron.
В Силициевата долина упорито се говори, че Oracle вече е направила оферта за покупка на Virtual Iron, съобщава vnunet.com. Стартиралата през 2003 г. компания, обект на интерес от Oracle, предлага решения за малкия и среден бизнес, като в момента има около 2000 клиента.
Начело на Virtual Iron е Ед Уолш, бивш шеф на подразделението на EMC за разработка на софтуер. Компанията е един от малкото независими доставчици на сървърна виртуализация. След покупката на XeN Source от Citrix през 2007 г., се очакваше същата съдба да последва и Virtual Iron, но тази прогноза не се сбъдна.
Слуховете, че Oracle ще погълне Virtual Iron, циркулират отпреди повече от месец. Досега нито една от двете компании не ги е отрекла официално, което дава основание на пазарните наблюдатели да считат сделката за твърде вероятна.
Virtual Iron е скромен играч в своя сегмент, на фона на гиганти като VMware, Xen, Microsoft и RedHat. Какви са перспективите от едно вливане в Oracle?
Това би бил странен ход, предвид че неотдавна Oracle пусна собствен продукт за виртуализация OVM (Oracle Virtual Manager), коментира Рой Айлсли от компанията за анализи Butler Group. Ако OVM не дава желания за Оracle резултат, тогава е обяснимо желанието на компанията да придобие Virtual Iron.
Софтуерът на Virtual Iron е действително отличен, един миниатюрен VMware, и е учудващо, че досега никоя от по-големите компании не купила разработчика, коментира Айлсли. В свой скорошен анализ Jefferies & Co. посочва, че Oracle е заинтересована от покупка на стартъп в областта на виртуализацията.
Oracle VM и Virtual Iron са базирани на отворената платформа Xen, посочва Чарлз Бабкок от InformationWeek.com. Според експерта, създадените от Virtual Iron продукти – LiveMigration за преместване на виртуални машини и LivePower за извеждане от експлоатация на виртуални машини с низко натоварване – могат да се пригодят от клиентите на Oracle.
Инвестициите във Virtual Iron се оценяват на 50-65 млн.долара, според различни източници. Годишните приходи на компанията възлизат на $4 млн. Освен това Virtual Iron не притежава значителна интелектуална собственост, което я прави нескъпа цел за поглъщане.
Oracle има и друг мотив да придобие Virtual Iron, а именно – да не позволи конкурентът Microsoft да купи компанията и да получи предимство във виртуализацията на сървърите за бази данни.

Коментар